Vereniging van Toezichthouders in Woningcorporaties


Agenda

Workshop 'Stakeholderdialoog en visitatie'' (= vol; wachtlijst geopend) Datum: Dinsdag 16 november 2010
Tijd: 16:00 - 21:00
Lokatie: Grand Hotel Karel V, Utrecht

GEEFT U INZICHT IN DE BEDOELING VAN DE DIALOOG MET STAKEHOLDERS, IDEEEN VOOR DE INRICHTING VAN DE DIALOOG EN EEN BEELD VAN DE ROL VAN DE RvC IN DEZE. INFORMEERT U TEVENS OVER WAT EEN VISITATIE INHOUDT EN WELKE ZAKEN DAARBIJ VAN BELANG ZIJN.

Inhoud
Het is inmiddels een algemeen aanvaard uitgangspunt dat maatschappelijke ondernemingen, en dus ook woningcorporaties, dienen te zorgen voor inbreng van stakeholders bij hun beleidsontwikkeling en dat zij zich richting die stakeholders verantwoorden over hun beleidskeuzen en de resultaten die bereikt zijn. Voor de huurders bestaan hiervoor al lang wettelijke bepalingen. Maar er zijn meer stakeholders, zoals de gemeenten en zorg- en welzijnsinstellingen. De Governancecode Woningcorporaties stelt enkele eisen waaraan die relatie met stakeholders in elk geval moet voldoen. Het is nog zoeken naar passende vormen voor de dialoog met al deze stakeholders en de positie van de RvC daarbinnen. In de workshop worden u daartoe ideeën en praktijkervaringen aangereikt en wordt u uitgenodigd tot gedachtevorming over dit betrekkelijk nieuwe onderwerp voor RvC's.

Het tweede onderwerp van deze workshop is `visitatie'. De Governancecode Woningcorporaties verplicht bestuur en RvC elke vier jaar een visitatie uit te laten voeren en de uitkomsten daarvan aan de stakeholders terug te koppelen. Er zijn eerst een aantal pilots uitgevoerd en sinds 2008 is de definitieve visitatiemethodiek gereed. De directeur van de Stichting Visitatie Woningcorporaties Nederland gaat nader in op deze methodiek en vertelt u over de actuele ontwikkelingen, waaronder een recent uitgevoerd vergelijkend onderzoek onder een groot aantal uitgevoerde visitaties . Vervolgens deelt een commissaris van een corporatie die reeds is gevisiteerd haar praktijkervaringen en de daaruit voortkomende tips met u. Een bijzonder aandachtspunt is de rol van de RvC bij de opdrachtverstrekking voor de visitatie en bij de communicatie over de uitkomsten daarvan.

De workshop is niet alleen gericht op kennis- en ervaringsoverdracht. Door onderling debat en het met elkaar delen van ervaringen beoogt de workshop ook tot verdieping van inzichten te komen. U wordt uitgenodigd om vragen en aandachtspunten uit uw eigen praktijk als commissaris ter bespreking in te brengen. U ontvangt tijdens de workshop een reader met relevante publicaties.

Het betreft een workshop uit de categorie 'Verdieping' die verdergaande kennis en inzicht biedt gericht op onderdelen van de functie van de commissaris.

Download hier de volledige beschrijving.
Zie het origineel