Woningcorporatie Ymere

Onthulling 53 meter kunst van Rob Birza

15-11-2010

Oplevering kunstwerk én 121 woningen Leuke Buurt in Geuzenveld in Amsterdam Nieuw-West.

Op dinsdag 16 november 2010 vindt de officiële oplevering plaats van de woningen Leuke Buurt in Geuzenveld in Amsterdam Nieuw-West. Op hetzelfde moment wordt het 53 meter lange kunstwerk van Rob Birza onthuld.

Het project Leuke Buurt aan de Albardagracht omvat 121 woningen waarvan 58 koop en 63 sociale huurwoningen. 28 huurwoningen zijn betrokken door een woongroep van IMOA (Indische Molukse Ouderen Amsterdam). Met de oplevering van Leuke Buurt is de vernieuwing van de Geuzenbaan zo goed als afgerond.

Het project Leuke Buurt
Op het voormalige schoolplein van t Koggeschip hebben Architect Tako Postma en stedenbouwkundige Esther Vlaswinkel van Inbo Architecten een woongebied ontworpen in Delftse school architectuur dat, met zijn hoven en rustige baksteenarchitectuur, opnieuw aansluiting zoekt bij het voormalige kerkgebouw aan de Aalbersestraat.

De hoven kennen een variatie aan gebouwen. De hoekpunten van het plan worden gemarkeerd door twee hogere appartementengebouwen die samenhang vertonen met andere appartementengebouwen in het plan Geuzenbaan.

Het noordelijke woonhof is omgeven door eengezinswoningen met tuin, waarvan de helft een terras op de Albardagracht heeft. Aan de oostzijde staan starterswoningen, naast een appartementengebouw dat de Sam van Houtenstraat begeleidt.
De robuuste architectuur wordt benadrukt door de karakteristieke witte baksteen en lichte romaanse pannen. De openbare ruimte heeft een enigszins besloten karakter, met zorgvuldig vormgegeven overgangen tussen woning en straat en openingen naar het water. Autos worden onder het hoger gelegen hof geparkeerd, zodat het gehele gebied autovrij is.

Kunstwerk
Het kunstwerk dat Rob Birza in opdracht van Ymere voor de buurt maakte, is een zigzaggende, gemetselde muur die met lichte knikken het voetpad begeleidt. In de hoeken van de 53 meter lange muur bevinden zich banken.

Het werk functioneert als een optische scheiding tussen de Leuke Buurt en het kerkgebouw.

Uitgangspunt bij de kunstopdrachten van Ymere is de binding die bewoners en omwonenden hebben met hun woning en hun buurt. Door te investeren in goede architectuur en in beeldende kunst investeert Ymere in de kwaliteit én identiteit van de woonomgeving.

De realisatie van het kunstwerk is mogelijk gemaakt door ondersteuning van Stadsdeel Nieuw-West en het Matchingsfonds Beeldende Kunst, een stimuleringsregeling waarbij het Amsterdams Fonds voor de Kunst de inleg van private partijen voor grootschalige kunstprojecten verdubbelt.

Op deze manier wil het Fonds het opdrachtgeverschap van de vaak kostbare en complexe totstandkoming van kunst in de openbare ruimte stimuleren.

Leuke Buurt is ontwikkeld door Ymere en Bloemfonteyn.

www.leukebuurt.nl