Gemeente Zoetermeer

Stadsforum Zoetermeer Centraal opent deuren in 2014

Als het aan het college van burgemeester en wethouders ligt, opent het stadsforum Zoetermeer Centraal in 2014 haar deuren aan de Dobbeplas in Zoetermeer.
Dinsdag 9 november 2010 stelde het college het bidbook 'Zoetermeer Centraal het stadsforum van de 21e eeuw' vast. Dit bidbook geeft de zakelijke, inhoudelijke en financiële visie en uitwerking van Zoetermeer Centraal, het centrum voor film, expositie, debat en horeca.

De unieke programmering is leidend voor het ontwerp en de inrichting voor het gebouw. Naar verwachting wordt het bidbook besproken in de commissies Samenleving van november en januari en vastgesteld door de gemeenteraad in februari 2011.

Met het bidbook is de definitiefase afgerond. De eerste vervolgstap is de selectie van de kwartiermaker en de architect zodat de ontwerpfase direct kan starten. Zoetermeer centraal is een actieve, culturele ontmoetingsplek van en voor de bewoners van Zoetermeer. Het biedt een podium voor de stad vol culturele en sociale activiteiten die maatschappelijke vraagstukken verbinden aan culturele thema's.

De programmering is gebaseerd op vier uitgangspunten: maatschappelijk, cultureel, lokaal herkenbaar en professioneel. Zo wordt gewerkt met een thematisch en laagdrempelig programma met herkenbare thema's zoals bijvoorbeeld 'innovatie', 'eenzaamheid' of 'liefde'. Deze thema's worden uitgewerkt in een professioneel programma met exposities, films, debat en themamanifestaties. Naast deze manifestaties worden reguliere exposities en arthousefilms in de programmering opgenomen.

De partners
De programmering start al voor de realisering van het gebouw. Tot de opening in 2014 zullen activiteiten worden uitgevoerd die laten zien wat het Stadsforum gaat bieden in samenwerking met de stad. De partners in het Stadsforum, Filmhuis en Stadsmuseum werken daarin niet alleen en zoeken de samenwerking. Het forum gaat de wijken in, werkt samen met andere culturele instellingen, scholen en het bedrijfsleven.

Het gebouw
Zoetermeer Centraal laat zien wat er in de stad gebeurt. En daarbij hoort een dynamisch, innovatief gebouw van de 21ste eeuw. Met een bruisend atrium, een zelfstandige horecafunctie in de vorm van een grand café, expositie- en filmruimtes, een groot filmscherm aan de gevel voor buiten filmvertoning, een terras op een vlonder in het water voor horeca of culturele evenementen, een beeldentuin, een dakterras en verplaatsbare cultuurboxen in de wijken is het gebouw goed uitgerust om dit programma uit te voeren.

In plaats van afzonderlijke zalen met één functie gaat het om een flexibele gebouwindeling, waarin ruimtes functioneel worden ingezet, afhankelijk van de programmering. Het gebouw heeft een bruto vloer oppervlakte van 2.200 m². Achtergrond ontstaan Stadsforum Het Stadsforum speelt een centrale rol in de Culturele As, het plan om het stadscentrum rondom de Dobbe te herontwikkelen om zo de Dorpsstraat en het Stadshart met elkaar te verbinden en meer levendigheid in het stadscentrum te brengen.

Het Definitief Ontwerp Culturele As is in de raad van december 2008 vastgesteld, tegelijk met inhoudelijke concept van het Stadforum in het koersdocument, getiteld New Town; Centrum voor Cultuur & Samenleving (BMC, september 2008). De plannen voor het Stadsforum staan daarmee niet op zichzelf. Maar het zou te beperkt zijn om ze enkel in de context van de Culturele As te zien. Zoetermeer ontwikkelt momenteel een Visie Binnenstad om tot een bruisende en sfeervolle binnenstad te komen. Het Stadsforum levert daaraan een belangrijke bijdrage.