Vereniging Milieudefensie

Saskia Borgers nieuwe voorzitter Milieudefensie

Amsterdam, 16 november 2010 - Saskia Borgers is door de leden van Milieudefensie gekozen tot de nieuwe voorzitter van de vereniging. Als voorzitter wil de oud-topambtenaar het nieuwe kabinet ervan overtuigen dat Nederland werk moet maken van een duurzame kenniseconomie.

"Het kabinet laat heel veel zaken liggen. Wij willen daarom juist nu met zo veel mogelijk voor- en tegenstanders meewerken en meedenken aan een duurzame toekomst. In die gesprekken zullen wij onze inzet, ook naar bijvoorbeeld het bedrijfsleven en boeren, steeds van te voren aan iedereen bekendmaken", aldus Borgers.

"Ik ben niet van de protestgeneratie. Mijn generatie is een pragmatische, ik ben een bruggenbouwer. Milieudefensie is altijd een waakhond geweest maar de vereniging kan ook meebouwen. Dat heeft te maken met de kracht van mensen, van onze leden die zich belangeloos inzetten voor een betere leefomgeving."

Borgers roept het kabinet op tot economische hervormingen die zijn gericht op duurzaamheid. Daarnaast moeten boeren en bedrijven duurzame koplopers worden. Zij verwijst daarbij naar Unilever. "Boeren moeten op een duurzame manier voedsel produceren. Nederlandse bedrijven moeten duurzaam ondernemen en hun verantwoordelijkheid nemen in het buitenland", zegt zij.

Volgens de milieukundige moet Nederland een voorloper worden. "Als dichtbevolkt land kan Nederland oplossingen aanreiken voor de mobiliteitsproblemen waarmee zo veel landen worstelen. Dat betekent samen inzetten op bijvoorbeeld telewerken, een slimme ruimtelijke ordening, aantrekkelijk en snel openbaar vervoer en vrachtverkeer over water en spoor."

Naast haar voorzitterschap werkt Borgers als gemeentesecretaris/algemeen directeur van de gemeente Haarlem. Daarvoor was zij onder andere directeur-generaal Milieu bij het ministerie van VROM. Borgers is al jarenlang lid van Milieudefensie.