Gemeente Maasgouw


Meer veiligheid op straat

In 2009 is 65% van de werknemers met een publieke taak zoals hulpverleners, handhavers, toezichthouders en dienstverleners, slachtoffer geworden van ongewenst gedrag zoals agressie, beledigingen, bedreigingen en intimidaties. Soms mondt dit zelfs uit in lichamelijk geweld. Hieraan moet een einde komen.

De gemeente Maasgouw onderneemt veel initiatieven om ongewenst gedrag te voorkomen danwel terug te dringen. Hierbij wordt samengewerkt met verschillende partners waaronder Menswel, Algemeen Maatschappelijk Werk, Bureau Jeugdzorg, scholen en politie. In dit rijtje mogen we de burger niet vergeten. Met de vaststelling van het Integraal VeiligheidsPlan 2011-2014 is namelijk juist aan de burger een belangrijke rol gegeven.

Burgernet is een voorbeeld van een middel waarbij we nadrukkelijk de medewerking vragen van de burger. Burgernet is een uniek samenwerkingsverband tussen burgers, gemeente en politie om de veiligheid in de woon- en werkomgeving te bevorderen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een telefonisch netwerk van inwoners en medewerkers van bedrijven uit de gemeente. De centralist van de meldkamer van de politie start, na een melding van bijvoorbeeld een inbraak of een vermist kind, een Burgernetactie op. Dit gebeurt op basis van een goed signalement.

Burgernetdeelnemers krijgen een ingesproken bericht via de (mobiele) telefoon of een tekstbericht per SMS met het verzoek uit te kijken naar een duidelijk omschreven persoon of voertuig. Gewoon vanuit de eigen woning, op straat of vanaf de werkplek. Zo kunt u direct behulpzaam zijn bij de opsporing van bijvoorbeeld dader(s), een voertuig of een vermist kind maar ook als agressie en geweld gericht tegen hulpverleners zoals brandweer, politie, ambulance en toezichthouders van gemeente.

Wilt u ook een actieve rol spelen bij de veiligheid van uw woon- en leefomgeving? Kijk dan op www.burgernet.nl voor meer informatie.

De campagne `Meer veiligheid op straat' sluit hierbij aan. Daarom doen wij mee aan de campagne `Meer veiligheid op straat' van het ministerie van Binnenlandse zaken en Koninkrijksrelaties. Deze campagne gaat in op wat je als burger kunt doen als je geconfronteerd wordt met agressie op straat. Meer veiligheid op straat is uiteraard niet alleen de verantwoordelijkheid van de burger. De overheid treedt op tegen agressief gedrag op straat en tegen medewerkers met een publieke functie door de pakkans te vergroten en strenger te straffen.

Als burger kun je de overheid helpen bij het creëren van meer veiligheid op straat. Hiervoor is het belangrijk om te weten wat je moet doen:

* vraag anderen om hulp en spreek samen de dader aan
* bel 1-1-2

* blijf bij het slachtoffer

* maak foto's voor de politie

* meld je als getuige.

Meer veiligheid op straat bereik je door gezamenlijk op te treden.

Publiekscentrum | Markt 36 Maasbracht | Telefoon 0475 85 25 00