Nieuw-Vlaamse Alliantie


Jong N-VA voert actie voor een betaalde feestdag voor de Duitstaligen

klok 15 november 2010

Vandaag viert de Duitstalige Gemeenschap haar feestdag. Jammer genoeg is die dag voor de Duitstaligen geen officiële, betaalde feestdag. Jong N-VA wil dat daar verandering in komt. Eerder voerde Jong N-VA al actie voor een betaalde Vlaamse (11 juli) en Franstalige (27 september) feestdag. Om de eis voor een betaalde Duitstalige feestdag kracht bij te zetten startte Jong N-VA alvast een Facebook-groep `Ein bezahlter Urlaubstag für alle Deutschsprachigen'. Jong N-VA maakt zich sterk dat een betaalde feestdag voor de Gemeenschappen dichterbij komt. Eerder dit jaar antwoordde Kris Peeters op een vraag van Vlaams parlementslid Marc Hendrickx (N-VA) dat hij achter het idee staat indien er een akkoord wordt gevonden met de sociale partners.

Wat die sociale partners betreft: N-VA-Kamerlid Ben Weyts diende in de vorige legislatuur reeds een wetsvoorstel in dat een dergelijke betaalde feestdag mogelijk moet maken, zonder noemenswaardige bijkomende kosten. Het voorstel bestaat erin dat alle werknemers vrijaf krijgen op de feestdag van hun gemeenschap. In ruil wordt de eerste te vervangen feestdag niet gecompenseerd. Indien er dus geen feestdag zou samenvallen met een weekenddag, wordt de feestdag van de gemeenschap toch gegarandeerd. In dat jaar hebben we dus een bijkomende, elfde feestdag, maar dit `probleem' doet zich slechts 1 op de 7 jaar voor. En
1 extra verlofdag om de 7 jaar zou voor de werkgevers nu toch ook geen onoverkomelijke kostprijs mogen betekenen. Concreet wordt de feestdag vastgelegd naargelang de plaats van tewerkstelling zich bevindt op het grondgebied van het Nederlandse, Franse of Duitse taalgebied. In het tweetalig gebied Brussel wordt de feestdag vastgesteld op de feestdag van de Vlaamse of Franse gemeenschap naar keuze van de werknemer. Auteur(s): Jong N-VA, Algemeen Contactinfo:

Kristof Cooreman, Redactiecoördinator Jong N-VA kristof cooreman n-va be