Mobile Unconference brengt ontwikkelaars en telecombranche samen

16/11/2010 10:12

Enterprise Europe Network

Nieuwegein, 16 november 2010 - Tijdens de Mobile Unconference in Düsseldorf (Duitsland) hebben gisteren meer dan honderd ontwikkelaars van mobiele applicaties uit Nederland, Duitsland, Denemarken en Italië kennis en ervaring op het gebied van apps met elkaar uitgewisseld. Zij deden dit in gezelschap van een aantal vertegenwoordigers uit de mobiele telecom- en softwarebranche, waaronder Microsoft. De Mobile Unconference is in het leven geroepen als alternatief voor de traditionele telecomconferenties, waar vaak alleen de grote multinationals aan het woord komen. Na de eerste editie van het evenement eerder dit jaar in Rotterdam, was het nu tijd om de grens over te gaan. Medeorganisator van de Mobile Unconference is Enterprise Europe Network, 's werelds grootste netwerk dat MKB-ondernemers en grote bedrijven aan elkaar koppelt.

De Mobile Unconference komt voort uit de iPhone Unconference. Aangezien de organisatoren zich niet wilden beperken tot één mobiel platform, is het evenement eerder dit jaar uitgebreid voor alle besturingssystemen van smartphones. Verkoopverhalen zijn uit den boze op de Mobile Unconference, ook voor de providers en (telefoon)fabrikanten die aanwezig zijn. "Dit evenement is opgezet voor en door ontwikkelaars en draait primair om het delen van kennis en ervaring," zegt Arjan Olsder, vice president bij Pixalon Studios en een van de organisatoren van de Mobile Unconference. "Een bruikbare applicatie ontwikkelen is één ding, maar bij het succesvol aan de man brengen ervan kunnen veel ontwikkelaars nog wel wat tips gebruiken. Het marketingaspect is dan ook een belangrijk gespreksonderwerp tijdens onze evenementen. Daarnaast is het een prima gelegenheid voor ontwikkelaars en vertegenwoordigers uit de telecombranche om te netwerken. Deze laatste worden in een informele setting op de hoogte gebracht van de nieuwste ontwikkelingen op applicatiegebied. Dat biedt hen de kans om nog beter de strijd aan te gaan met de app stores van hun concurrenten." Negentig procent van het programma was pas op de dag zelf bekend, aldus Olsder. Tijdens de sessies kwamen onderwerpen als HTML5 versus Flash en de conversie van web naar app aan bod.

Toenemend belang voor innovatie en economie

Gezien de explosieve toename van het gebruik van smartphones en mobiele applicaties, zijn ontwikkelaars van apps van toenemend belang voor de innovatiekracht en de economie van Nederland. Reden voor Enterprise Europe Network om dit evenement mede te organiseren en op die manier een steentje bij te dragen aan de groei van deze creatieve industrie. Michiel Poppink, innovatieadviseur bij Enterprise Europe Network: "Een van de belangrijkste doelstellingen van Enterprise Europe Network is het samenbrengen van kleine, innovatieve ondernemers met grote bedrijven. Technologische innovatie begint nu eenmaal vaak op een zolderkamer of in een schuurtje, niet op de R?-afdeling van een multinational. Grote bedrijven zijn er dan ook bij gebaat in contact te komen met dit soort ondernemers, die hen kunnen helpen vooruitstrevend te blijven. Die ondernemers zijn op hun beurt geholpen met het netwerk, de infrastructuur en het afzetgebied waar een groot bedrijf over beschikt. Een win-win situatie dus."

Microsoft en ontwikkelaars

Softwareproducent Microsoft sponsorde de bus die de Nederlandse ontwikkelaars van en naar Düsseldorf vervoerde. Dat bood hen op weg naar het evenement al de mogelijkheid om te netwerken. Daarnaast was er tijdens de busreis en op het evenement zelf een aantal Windows Phone 7-toestellen beschikbaar om uit te proberen. "Ontwikkelaars zijn altijd van groot belang geweest voor Microsoft", zegt Matthijs Hoekstra, developer evangelist bij Microsoft. "Nu mobiele software steeds meer terrein wint van desktop- en laptopsoftware, komen wij graag in contact met ontwikkelaars van mobiele applicaties. Een evenement als de Mobile Unconference is daar een uitstekende, laagdrempelige gelegenheid voor. Hun kennis en ervaring op het gebied van apps is zeer waardevol om ons Windows Phone 7-besturingssysteem verder te ontwikkelen en tot een succes te maken."

Over Enterprise Europe Network

Enterprise Europe Network is 's werelds grootste partner search-netwerk voor MKB-ondernemingen. Met ruim tweeduizend mensen vanuit honderden organisaties in Europa zoekt het netwerk geschikte buitenlandse partners voor ondernemers met internationale ambitie. Voor Nederland maken Syntens en Agentschap NL deel uit van het netwerk. Inclusief Europa is het netwerk actief in 45 landen. Jaarlijks neemt Enterprise Europe Network ruim negenduizend nieuwe samenwerkingsverzoeken in behandeling en vinden zo'n 2500 bedrijven een passende partner dankzij dit netwerk. Met steun van de Europese Commissie en het ministerie van Economische Zaken, verleent Enterprise Europe Network de ondernemer tevens alle mogelijke aanvullende hulp bij internationalisering en innovatie. Zie voor meer informatie www.enterpriseeuropenetwork.nl.





http://www.enterpriseeuropenetwork.nl