Universiteit van Amsterdam

Rusland kent 3,3 miljoen euro toe aan UvA-hoogleraar Peter Sloot

Rusland kent in het kader van zijn Leading Scientist-programma een onderzoekssubsidie van 3,3 miljoen euro toe aan prof. dr. Peter Sloot, hoogleraar Computational Science aan de Universiteit van Amsterdam (UvA). Dit heeft de Russische minister van Onderwijs en Wetenschap Andre Fursenko onlangs bekend gemaakt. Met de subsidie zet Sloot in Rusland een promotieprogramma en onderzoekslaboratorium op. Sloot is een van de weinige niet-Russische onderzoekers en de enige Nederlander die de subsidie ontvangt. In totaal kwamen 507 voordrachten binnen, waarvan er 40 werden gehonoreerd.

Met het toegekende bedrag gaat Sloot aan de Staatsuniversiteit van Sint-Petersburg een promotieprogramma en een onderzoekslaboratorium opzetten op het terrein van Urgent Computing. Urgent Computing is erop gericht om bij een (aanstaande) calamiteit - bijvoorbeeld een overstroming, pandemie of terroristische aanval - zo snel mogelijk via supercomputers informatie te verzamelen en te analyseren. Vervolgens worden via wiskundige modellen voorspellingen gedaan van de mogelijke effecten of impact en de mogelijke bestrijding. Het onderzoek wordt ondergebracht aan het onderzoeksinstituut ITMO (voor e-Science) van de Staatsuniversiteit en sluit aan bij het onderzoek van Sloots onderzoeksgroep aan de UvA. Het Nederlands Instituut in Sint-Petersburg helpt bij de coördinatie.

Over het Leading Scientist-programma

Op 9 april 2010 ondertekende de Russische president Vladimir Poetin decreet nr. 220: 'Measures to Attracht Leading Scientists to Russian Educational Institutions'. Hiermee kent de Russische overheid subsidies toe aan internationaal gerenommeerde wetenschappers ter bevordering van toponderzoek aan Russische universiteiten. De subsidies worden eens per drie jaar uitgereikt voor een periode van drie jaar, met een mogelijke verlenging van twee jaar.

Over Peter Sloot
Prof. dr. P.M.A. Sloot (1956) is sinds 1988 verbonden aan de afdeling Informatica van de UvA. In 1990 zette hij een onderzoeksgroep op het terrein van computersimulatie. Sinds 2002 is Sloot hoogleraar Computational Sciences aan de UvA. In zijn onderzoek, dat multidisciplinair van aard is, richt hij zich vooral op informatiemodellering in dynamische complexe systemen. Zo doet hij met zijn onderzoeksgroep computersimulaties van onder andere de dynamica en verspreiding van HIV. Sloot leidt twee grote EU-onderzoeksprojecten: ViroLab en DynaNets en ziet toe op verschillende andere projecten gefinancierd door onder andere de National Science Foundation (NSF) en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).