Gemeente Maassluis

Uitdaging voor afstemming vraag en aanbod van woningen in Maassluis

Maassluis doet het goed. De bewoners zijn tevreden met hun woning en hun woonomgeving. De betaalbaarheid van huur- en koopwoningen is goed te noemen ten opzichte van de cijfers van de Stadsregio Rotterdam. De inkomens zijn in Maassluis hoger dan in onze stadsregio. En er zijn voldoende woningen te koop of te huur. Toch heeft Maassluis een uitdaging. Want de gemeente kampt met een te groot verschil tussen de vraag en het aanbod van verschillende typen woningen. Er zijn teveel goedkope huurwoningen en met name te weinig duurdere koopwoningen op de woningmarkt. Dit blijkt uit de publicatie `WoON 2009 Maassluis', een onderdeel van het driejaarlijks woononderzoek dat in Nederland wordt gehouden.

Geconcludeerd wordt dat in Maassluis meer woningen worden aangeboden dan gevraagd. Uit het overzicht van het aantal huur- en koopwoningen per prijsklasse blijkt, dat er met name een overschot is aan goedkope huurwoningen. De verwachting is dat het aantal goedkope huurwoningen in 2020 meer overeenkomt met de behoefte, onder andere door herstructurering en bouwontwikkelingen in de stad. Dit wordt versterkt door de stelregel van de overheid, dat woningcorporaties alleen staatssteun mogen ontvangen als zij vanaf 1 januari 2011 minimaal 90% van hun vrijgekomen sociale huurwoningen toewijzen aan huishoudens met een belastbaar inkomen tot EUR 33.000.

Voor de koopwoningen in Maassluis geeft het onderzoek aan, dat met name behoefte is aan meer goedkope (tot EUR 174.000) en dure koopwoningen (vanaf EUR 315.000).

Jongeren zoeken geschikte woning

Maassluis kent onder jongeren en 65-plussers een grote neiging om te verhuizen. Een groot deel van de starters lijkt echter geen geschikte woning in Maassluis te kunnen vinden. Dit is een tweede uitdaging voor Maassluis. In de toekomst kan dit immers betekenen dat met name jongeren de stad verlaten, wat vervolgens kan leiden tot minder gezinnen, een kans op verlies aan koopkracht en gevolgen voor de leefbaarheid en de verhuur- en verkoopmogelijkheden van woningen. Deze ontwikkelingen gelden voor de hele Stadsregio Rotterdam. Maassluis kan echter snel een goede invulling geven aan deze uitdaging uit het onderzoek van 2009, onder meer door de ontwikkeling van diverse woonservicezones in de stad en het aanbieden van meer gewenste woningtypen. Zo is het complex De drie Componisten aan de R. Hollaan nu beschikbaar voor met name 65-plussers en worden in de Burgemeesterswijk en Het Balkon geschikte woningen aangeboden voor onder andere starters en jonge gezinnen. Het aanbod van woningen voor inwoners die graag verhuizen, jongeren en 65-plussers, wordt ook in de toekomst voortgezet.

Kernpublicatie WoON 2009

De conclusies en uitdagingen voor de woningmarkt staan vermeld in de Kernpublicatie WoON 2009 Maassluis, met daarin cijfers van Maassluis in relatie tot de Stadsregio Rotterdam en heel Nederland. Dit onderzoek wordt elke drie jaar in Nederland gehouden en geeft informatie over onder meer woningvoorraad, bevolking, huishoudens, inkomen en woonwensen. Het volledige rapport is onder dit bericht te downloaden.
* kernpublicatie WoON 2009 Maassluis.pdf (982,28 KB)

Zie het origineel