Technologie Stichting STW

Nereda waterzuivering, een succesvolle Nederlandse innovatie mede door STW gefinancierd

maandag 15 november 2010

Op 12 november 2010 werd in Epe het hoogste punt bereikt van de in aanbouw zijnde eerste Nederlandse Nereda(TM) afvalwaterzuiveringsinstallatie. Nereda(TM) is een nieuwe, mede met STW-geld ontwikkelde, zuiveringstechnologie die energie- en chemicaliënzuiniger is, minder ruimte nodig heeft en minder kost aan investering en exploitatie dan conventionele afvalwaterzuiveringsinstallaties.

Deze technologie zuivert het huishoudelijk- en bedrijfsafvalwater met circa 20-40% minder energie door middel van een speciale korrelslibtechnologie. Conventioneel slib groeit in vlokken, bezinkt langzaam en laat zich moeilijk scheiden van gezuiverd afvalwater. De bacteriën in een Nereda(TM)-installatie groeien in korrels, waardoor bezinkruimte achterwege kan blijven, en het zuiveringssysteem minder ruimte in beslag neemt. Nereda(TM) maakt het mogelijk om bestaande conventionele installaties eenvoudig uit te breiden of te vervangen door compactere installaties.

Onder de naam Nationaal Nereda Ontwikkelings Programma (NNOP) ontwikkelen STOWA, adviesbureau DHV, de Technische Universiteit Delft en zes waterbeheerders de Nereda(TM)-technologie .

Tijdens het symposium introduceerde ir. Helle van der Roest van ingenieursbureau DHV de zogenoemde korrelslibreactor, die de kern van de Nereda(TM)-technologie vormt. Daarna werd het eerste exemplaar van de STOWA-rapportage door ir. Jaques Leenen uitgereikt aan prof.ir. Karel Luijben (rector magnificus TU Delft). Tenslotte was tijdens een bezoek van de waterzuiveringsinstallatie te Epe de in aanbouw zijnde nieuwe Nereda(TM)-installatie te zien, die ter plekke door ir. Gert Verwolf (dijkgraaf Waterschap Veluwe) en ir. Jaques Leenen (directeur STOWA) werd âgedooptâ met een symbolische handeling.Â

De kiem voor de technologie is gelegd omstreeks 1998, in een door Technologiestichting STW gefinancierd project door de Delftse onderzoekers prof.dr.ir. Mark van Loosdrecht en dr.ir. Merle de Kreuk. In dat project is de techniek om de waterzuiverende bacteriën in korrels te laten groeien, ontwikkeld tot een werkbare installatie.

Een waternimf feliciteert dijkgraaf Waterschap Veluwe ir. Gert Verwolf met het bereiken van het hoogste punt van de in aanbouw zijnde eerste Nereda-waterzuiveringsinstallatie. Nereda verwijst naar het Griekse woord âNeraidaâ. Nereda was een waternimf en dochter van Nereus, de Griekse God van de zee. In de Griekse mythologie staat Nereda voor puur en onbevlekt; een hint naar de waterkwaliteit die door de nieuwe technologie wordt geproduceerd