ROC Friese Poort Deelnemers geven voorlichting over vuurwerk
Medewerkers van HALT Noord Nederland geven ieder jaar in heel Friesland in de aanloop naar de jaarwisseling voorlichting op scholen. De doelgroep is daarbij groep 7/8 van de basisschool. In een interactieve les krijgt de jeugd informatie en worden zij bewuster van de gevaren en gevolgen van vuurwerk. Dit jaar wordt deze voorlichting voor het eerst in Friesland gedaan door tweedejaars deelnemers van de Oriëntatie opleiding Politie met Sociaal Cultureel werk van het ROC Friese Poort.

De deelnemers van de Oriëntatie opleiding Politie met Sociaal Cultureel werk hebben de ambitie om te gaan solliciteren bij de Politie. Of, mogelijk, in de samenleving te gaan werken met en voor groepen mensen die ondersteuning nodig hebben. Een belangrijke competentie is het kunnen aanspreken en toespreken van groepen mensen. Dat je leert hoe je boodschap goed overkomt.

ROC Friese Poort kent het begrip "actief leren". Dit betekent dat deelnemers stap voor stap zelfstandig leren werken en stap voor stap leren verantwoordelijkheid voor het eigen leren te dragen. De ontwikkeling van de deelnemer staat hierbij centraal waardoor de voorbereiding op het beroep beter wordt. Toekomstige werkgevers zoeken mensen die goed kunnen werken in de praktijk. Door op deze manier aan dit project mee te doen wordt de praktijkervaring groter.

Door deze samenwerking in het project geeft het HALT de mogelijkheid om op meerdere momenten voorlichting te geven. En niets is beter dan dat de jeugd aan de jeugd vertelt. Bovendien doet het een beroep op de maatschappelijke betrokkenheid van de deelnemers en is het een belangrijke praktijkervaring.

Deze voorlichtingslessen worden dit jaar door ROC Friese Poort en HALT uitgevoerd op 10 scholen in Leeuwarden en op scholen in West- en Ooststellingwerf. Na de jaarwisseling worden de ervaringen gedeeld en gekeken op welke scholen in 2011 deze voorlichting kan worden gegeven.

ROC Friese Poort, HALT Noord Nederland en de andere partners in de voorbereiding op de jaarwisseling hopen een goede bijdrage te leveren aan de veiligheid van kinderen met het vuurwerk rond de jaarwisseling.