Belgische Federale Overheid


Steven Vanackere - EUROMED Conferentie van Ministers van Handel

Datum: 11 november 2010

Minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere nam vandaag als co-voorzitter in naam van het roterend EU voorzitterschap deel aan de 9e EUROMED Conferentie van Ministers van Handel. Deze bijeenkomst was van belang gezien het strategisch belang van de EU en landen van het Zuiden van de Middellandse Zee als handelspartners. De totale EU-Middellandse Zee handel bedroeg bijna 200 miljard EUR in 2009 (EU export naar de landen van het Zuiden van de Middellandse Zee: 114 miljard EUR; export van de landen van het Zuiden van de Middellandse Zee naar de EU: 86 miljard EUR). Deze zone vertegenwoordigt bijna 10% van de totale buitenlandse handel van de EU, en meer dan 40% van het totaal voor de Zuidelijke Middellandse Zee.

Terwijl de handelsrelaties nu geregeld zijn door Euro-Middellandse Zee Associatie Akkoorden afgesloten tussen de EU en elke Zuidelijke Middellandse Zee partner (met uitzondering van Syrië), worden deze akkoorden nu aangevuld met een aantal bijkomende overeenkomsten.
* De EU wil bijkomende openingen voor handel in landbouwproducten creëren (onderhandelingen werden met succes afgesloten met Jordanië, Israel, Egypte en Marokko, ze zijn aan gang met Tunesië).
* De EU wil ook de handel in diensten en de vestiging van dienstenverleners liberaliseren (onderhandelingen zijn aan gang met Egypte, Marokko, Tunesië en Israel ).

* De EU streeft tenslotte naar de creatie van mechanismen voor de beslechting van geschillen in handelsaangelegenheden. Een eerste protocol werd al ondertekend met Tunesië en Steven Vanackere verheugt er zicht over te kunnen aankondigen dat de EU vandaag met respectievelijk Egypte en Libanon een bilaterale overeenkomst heeft getekend over beslechting van handelsgeschillen. Deze overeenkomsten zijn belangrijke stappen naar het opzetten van een gemeenschappelijk wettelijk kader tussen onze landen, een betekenisvolle stap die bijkomend vertrouwen creëert opdat bedrijven uit de landen van de Euromed regio nieuwe handels en investeringsinitiatieven kunnen nemen.

Minister Vanackere was ook bijzonder tevreden met de goedkeuring door de Conferentie van maatregelen die Palestijnse export naar de Euromed regio zullen vergemakkelijken. Dit impliceert een betere Israëlische en Palestijnse samenwerking in het kader van hun Gemeenschappelijke Economische Commissie met actieve EU ondersteuning. Technische samenwerking zal de Palestijnse administratieve capaciteiten verhogen op het gebied van bijvoorbeeld voedselveiligheid. Dit zal er toe bijdragen de Palestijnse export te diversifiëren en te verhogen.

Steven Vanackere sprak zijn vertrouwen uit dat in de nabije toekomst we in staat zullen zijn concrete initiatieven te nemen die de Euro-Mediterrane handelsrelatie dichter bij de realiteit van de economische operatoren brengt. De Conferentie voerde een constructief debat over dergelijke initiatieven, waaronder een Euromed mechanisme ter bevordering van handel en investeringen, de versterkte samenwerking betreffende de strijd tegen piraterij en namaak en versterkte samenwerking tussen industriële sectoren van wederzijds belang voor de beide zijden van de Middellandse Zee.

De Belgische Minister van Buitenlandse Zaken besloot dat de bijeenkomst vandaag heeft toegelaten vooruitgang te boeken op weg naar een brede en solide Euro-Mediterrane Vrijhandelszone.