Belgische Federale Overheid


Ang San Suu Kyi - reactie Steven Vanackere

Datum: 13 november 2010

Vice-premier en Minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere verwelkomt de vrijlating van oppositieleider en Vrede Nobelprijswinnaar Ang San Suu Kyi. Mevrouw Ang San Suu Kyi leefde tijdens de afgelopen 21 jaar meer dan 15 jaar onder huisarrest en dat ononderbroken sinds 2003. In 2008 was dat huisarrest nog eens met 18 maanden verlengd. Voor Steven Vanackere waren de motieven voor deze verlenging louter politiek en moesten ze verhinderen dat Ang San Suu Kyi aan de verkiezingen van 7 november zou deelnemen. Minister Vanackere stelt vast dat deze verkiezingen ondanks beperkte deelname door enkele onafhankelijke partijen niet tot de gewenste democratische opening hebben geleid: "Ik hoop dat de vrijlating van Ang San Suu Kyi het beginpunt kan vormen om eindelijk de democratische transitie in Myanmar te beginnen."
Minister Vanackere roept de Birmaanse overheid er toe op Ang San Suu Kyi nooit meer van haar vrijheid te beroven en haar toe te staan de politieke rol te spelen die haar toekomt: "De Birmaanse overheid moet alle democratische geledingen in het land toelaten hun rol te spelen in de Birmaanse maatschappij."

Steven Vanackere herinnert er ook aan dat België de vrijlating wenst van alle andere politieke gevangenen: "Dit is de noodzakelijke voorwaarde voor het op gang brengen van een breed proces van nationale verzoening in Myanmar."