Cholera-epidemie Haïti: meer dan 12.000 patiënten behandeld zegt AzG

16/11/2010 11:52

Artsen Zonder Grenzen

Artsen zonder Grenzen verwacht dat de cholera-epidemie in Haïti niet snel voorbij zal zijn en dringt bij andere grote organisaties op aan ook in te grijpen. Inmiddels hebben de hulpverleners meer dan 12.000 patiënten voor cholera en verwante symptomen behandeld. Artsen zonder Grenzen heeft meer dan 150 internationale en 1.000 Haïtiaanse medewerkers ingezet om de cholera te bestrijden: zij behandelen zieken en delen veilig drinkwater uit.

Veel meer hulp nodig

'Er is veel meer hulp nodig dan de organisaties die nu de cholera bestrijden, samen aankunnen,' aldus Stefano Zannini, een van de coördinatoren van Artsen zonder Grenzen in Haïti. 'Epidemiologisch inzicht geeft aan dat de situatie op korte termijn slechter zal worden, veel en veel slechter. De piek is nog niet geweest.' De Haïtiaanse autoriteiten rapporteren een landelijk dodental van bijna 1.000. In veel ziekenhuizen in het noorden worden nog niet de juiste procedures toegepast om verdere verspreiding tegen te gaan. Denk aan toegang tot schoon drinkwater, zorgvuldige afvalverwerking en het veilig begraven van de doden.

Cholera in Port-au-Prince

In Port-au-Prince blijft de toestand onoverzichtelijk en zorgwekkend. Artsen zonder Grenzen heeft verspreid door de stad cholerabehandelcentra en -units opgezet. De risico's op besmetting blijven enorm in Port-au-Prince. De sloppenwijk Cité Soleil bevindt zich in de frontlinie van de cholera-epidemie. Het meeste water in deze wijk wordt niet met chloor behandeld. Artsen zonder Grenzen zuivert er 280.000 liter water per dag. Dat is veel, maar absoluut niet genoeg. Er zijn amper organisaties die bijspringen om meer water te zuiveren.

Verpleegtent op parkeerterrein

'Er is erg weinig plaats,' zegt Javid Abdelmoneim, dokter voor Artsen zonder Grenzen in Cité Soleil. 'Daarom hebben we maar een tent opgezet op het parkeerterrein van het Choscalziekenhuis om cholerapatiënten te kunnen behandelen. Het was de enige beschikbare ruimte die geïsoleerd is van de rest van het ziekenhuis, en dat is cruciaal om besmettingen in het ziekenhuis te voorkomen.' De cholerabehandelcentra van Artsen zonder Grenzen in de wijken Sarthe, Tabarre en Carrefour (samen goed voor 380 bedden) zitten vol. Er wordt op dit moment gewerkt aan nieuwe centra voor Sarthe, St.-Louis en Delmas en een uitbreiding van het centrum in Bicentenaire (samen nog eens 730 bedden).

Cholerasituatie in noorden en zuiden

Het epicentrum van deze cholera-uitbraak ligt in de regio Artibonite, in het noorden van Haïti. Teams van Artsen zonder Grenzen hebben in Petite Rivière en St.-Marc nog steeds de handen vol, al lijkt het er op dat de epidemie zich daar lijkt te stabiliseren. In Dessaline blijft het aantal patiënten echter stijgen. In het uiterste noorden blijft de situatie extreem ernstig. De teams in Cap-Haïtien, Gros-Morne, en Gona(ii)ves en Port-de-Paix worstelen om de stroom cholerapatiënten aan te kunnen. In het zuiden is de situatie onder controle. Teams van Artsen zonder Grenzen zien in Léog(aa)ne gemiddeld één cholerapatiënt per dag. In Jacmel is nog geen enkel geval van cholera opgedoken.

Cholerabehandeling snel resultaat

Behandeling kan razendsnel resultaat geven. 'Een klein meisje van zo'n 2 jaar oud werd ernstig ziek binnengebracht. Ze was met haar ouders in de Artibonite-regio geweest, waar de cholera voor het eerst uitbrak. We hebben een infuus aangelegd en 4 uur later was ze weer helemaal bij,' vertelt Danielle Ferris, projectcoördinator van Artsen zonder Grenzen in Martissant, een grote sloppenwijk in Port-au-Prince.

Hulpprojecten sinds de aardbeving

Meer dan 3.000 medewerkers van Artsen zonder Grenzen verlenen hulp in verband met de aardbeving in Haïti van 12 januari. Tot 30 september behandelden Artsen zonder Grenzen hulpverleners er meer dan 339.000 patiënten, voerden zij meer dan 15.700 operaties uit en hielpen zij meer dan 9.900 baby's veilig ter wereld te brengen.


- In Port-au-Prince runnen de teams 7 ziekenhuizen waar ze gratis medische zorg bieden aan de bevolking, daarnaast ondersteunen zij 2 overheidsziekenhuizen.


- Nog steeds wonen er in Port-au-Prince 1,4 miljoen mensen in daklozenkampen. Artsen zonder Grenzen teams verlenen medische hulp via gezondheidsposten en mobiele hulpposten; zij delen hulpgoederen uit en zorgen voor schoon water en hygiënische voorzieningen.


- Buiten de hoofdstad ondersteunt Artsen zonder Grenzen ziekenhuizen in Léog(aa)ne en Jacmel.





http://www.artsenzondergrenzen.nl




Artsen zonder Grenzen