Gemeente Maasgouw


Seniorenmiddagen 2010; Hoeveilig voel je je in Maasgouw?

Seniorenmiddag

Deze vraag stond centraal op dinsdag 26 oktober in de "De Spil" in Maasbracht en op donderdag 3 november in "'t Leuke" in Beegden.

De Seniorenmiddagen werden ook dit jaar door het Vrijwilligersplatform Maasgouw georganiseerd in samenwerking met de Wmo-adviseurs van de gemeente Maasgouw.

Presentatrice Simone van Trier, bekend van L1 televisie, leidde deze middagen en interviewde een aantal specialisten zoals brandweer en politie, die een aantal praktische tips gaven om in en buiten de woning de veiligheid te vergroten. Burgemeester Stef Strous, met o.a. openbare veiligheid in zijn portefeuille, was de eerste die werd geïnterviewd.

Veiligheid in eigen huis is van groot belang. Om langer, en veilig, thuis te kunnen blijven wonen, hebben bijvoorbeeld een ergotherapeut of de fysiotherapeut een aantal hulpmiddelen of oefeningen die de zelfstandigheid kunnen vergroten. "De meeste ongelukken in huis gebeuren nog altijd door het struikelen over een drempel of door uit te glijden in douche. Op een eenvoudige manier kan hier iets aan gedaan worden!", vertelt ergotherapeute Karin Gielen.

Ook de wijkagenten waren aanwezig. Zij vertelden dat senioren minder vaak slachtoffer zijn van onveilige situaties dan andere leeftijdsgroepen. Toch kan men zich onveilig voelen, maar dat is afhankelijk van het eigen gevoel dat iemand hierbij heeft. Meer blauw op straat zal dit gevoel niet per definitie wegnemen. Senioren moeten er wel extra alert op zijn dat zij niet het slachtoffer worden van de zogenaamde "babbeltruc". Het advies van de wijkagenten is dan ook: Denk goed na als er gebeld wordt aan deur!

Seniorenkapel "Haelder Staar" uit Heel zorgde tussen de interviews door voor gezellige muziek en ook de aanwezige informatiestands werden druk bezocht. Daarnaast hebben ook de brandweer en Veilig Verkeer Nederland de mensen geïnformeerd hoe ze hun eigen veiligheid kunnen vergroten.

Aan het eind van de middag was iedereen het erover eens dat het een zeer leerzame middag was geweest. Zoals burgemeester Strous al vertelde, geven de cijfers aan dat het in de gemeente Maasgouw best veilig is. Maar dit kan natuurlijk een verschil zijn met hoe je dit zelf beleeft. "Het is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van zowel de gemeente als van iedere burger zelf om ervoor te zorgen dat het gevoel van veiligheid wordt vergroot. Binnen onze gemeente vinden wij dit onderwerp van groot belang!", aldus de burgemeester.

Publiekscentrum | Markt 36 Maasbracht | Telefoon 0475 85 25 00