Openbaar Ministerie

OM eist 5 jaar gevangenisstraf in hoger beroep dodelijk verkeersongeval A20 Schiedam

15 november 2010 - Ressortsparket Den Haag

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag in hoger beroep 5 jaar gevangenisstraf en 10 jaar rijontzegging geëist tegen een 53-jarige vrouw uit Rotterdam die wordt verdacht van doodslag en rijden onder invloed. Zij zou op 18 december 2009 op de A20 bij Schiedam een auto hebben aangereden waardoor de bestuurder van die auto is komen te overlijden. De rechtbank te Rotterdam veroordeelde de verdachte voor dit feit eerder tot 5 jaar gevangenisstraf en 10 jaar rijontzegging. De verdachte stelde tegen deze uitspraak hoger beroep in.

De verdachte zou op 18 december 2009 over een afstand van enkele kilometers met hoge snelheid als spookrijdster over de A20 ter hoogte van Schiedam zijn gereden. De verdachte was op dat moment onder invloed van alcohol. De verdachte is uiteindelijk tegen een tegemoetkomende auto aangereden en de bestuurder van die auto is hierdoor komen te overlijden.

De advocaat-generaal heeft benadrukt dat het zeer kwalijk is dat de verdachte onder invloed van alcohol de weg op is gegaan. De verdachte is reeds eerder veroordeeld voor rijden onder invloed. Zij was bovendien rijschoolhoudster en zou zich derhalve als geen ander bewust moeten zijn dat alcohol en verkeer niet samengaan. Daarnaast was zij op de bewuste avond ook nog door twee vrienden gewaarschuwd dat zij door haar alcoholconsumptie niet meer in staat was naar behoren een auto te besturen.

Alcohol in het verkeer
Bij circa 15% van alle verkeersongevallen is er drank in het spel. Dat betekent dat er ieder jaar door alcohol zo'n 150 doden vallen en er 3.000 tot 4.000 mensen in het ziekenhuis belanden na een verkeersongeval waarbij alcohol in het spel was. Daarom controleert de politie in samenwerking met het OM nadrukkelijk op alcohol in het verkeer.

Uitspraak (naar verwachting) op 29 november 2010.