Gemeente Sneek



Eerste ster Keurmerk Veilig Ondernemen behaald

In mei van dit jaar hebben de Vereniging van Sneeker Zakenlieden, politie, brandweer, Regionaal Platform Criminaliteitsbeheersing, Hoofdbedrijfschap Detailhandel en de gemeente de intentie uitgesproken om samen te werken op het gebied van veiligheid.

Na het tekenen van de intentieverklaring is een werkgroep met vertegenwoordigers van de betrokken organisaties van start gegaan op weg naar de eerste ster van het Keurmerk Veilig Ondernemen. In juni zijn er enquêtes verspreid onder de ondernemers in het winkelgebied. Naast het uitzetten van de enquête is het winkelgebied van Sneek kritisch beoordeeld door de werkgroep. De resultaten van de enquête en de beoordeling zijn verwerkt in een analyse. Op basis van deze analyse heeft de werkgroep prioriteiten en maatregelen benoemd.

De maatregelenmatrix is positief beoordeeld door de KIWA inspectie voor veilig ondernemen en hiermee heeft Sneek haar eerste ster behaald! De ster wordt op de najaarsleden vergadering van de Vereniging van Sneeker Zakenlieden uitgereikt door het Hoofdbedrijfschap Detailhandel.

Iedere ondernemer wordt weleens geconfronteerd met vandalisme, agressie of diefstal. Dat tast het gevoel van veiligheid aan en ook de financiële schade kan flink oplopen. Winkels trekken kopers en kijkers aan, maar ook mensen met minder goede bedoelingen. Het is een gemeenschappelijk probleem, waarvoor gezamenlijk een aanpak wordt gezocht.

De gemeente Sneek vindt het zeer belangrijk dat er een goed ondernemersklimaat heerst. Het zorgen voor een aantrekkelijk, veilig winkelgebied is een belangrijke voorwaarde daarvoor. Verloedering, vernieling, overlast en winkelcriminaliteit zijn serieuze bedreigingen voor het winkelgebied. Maar ook brandveiligheid is een aandachtspunt.