Voedingcentrum
Datum: 16 november 2010
Onderzoek: hoe eet Nederland?
80% van de Nederlanders vindt dat kinderdagverblijven alleen gezonde
voeding mogen uitdelen. Een bijna even groot percentage is van mening
dat in schoolkantines alleen maar gezond eten verkocht mag worden.
Bijna de helft van Nederland wil duurzamer gaan eten.
Dit blijkt uit nieuw onderzoek over gezond en duurzaam eten onder ruim
1500 Nederlanders, uitgevoerd in opdracht van het Voedingscentrum.
De helft van de Nederlanders zou gezonder willen eten dan ze nu meestal
doen. Gevraagd naar de reden om dit nu niet te doen, geeft bijna een
derde van hen aan te weinig zelfbeheersing te hebben.
Een andere reden is onder meer dat gezond eten te duur wordt gevonden
(23%); 1 op de 5 ondervraagden zegt in de supermarkt verleid te worden
tot het kopen van ongezond eten.
Een grote meerderheid van de ondervraagden geeft aan voorstander te
zijn van een aantal omgevingsmaatregelen om overgewicht terug te
dringen. Met name in de omgeving van kinderen kan veel worden
verbeterd. Zo wil 75% dat kinderen op school les krijgen over gezond
eten. 80% ziet graag dat op kinderdagverblijven alleen gezonde voeding
wordt uitgedeeld. 77% is voorstander van het aanbieden van uitsluitend
gezond eten in de schoolkantine.
Het Voedingscentrum vindt het positief dat een ruime meerderheid van de
mensen (88%) zichzelf hoofdverantwoordelijk voelt om gezond te eten.
Tegelijkertijd blijkt uit de onderzoeksresultaten dat mensen ook
geholpen willen worden in het maken van een gezonde keuze.
Het Voedingscentrum vertaalt wetenschappelijke consensus naar
praktische adviezen over eten die mensen in hun dagelijks leven
makkelijk kunnen toepassen.
Tegelijkertijd voert het Voedingscentrum een structurele dialoog met
fabrikanten, winkeliers en bijvoorbeeld school-, bedrijfs- en
sportkantines om maatregelen te treffen die de gezonde keuze voor de
consument gemakkelijker maken.
Aan de deelnemers van het onderzoek zijn ook vragen voorgelegd over de
duurzaamheid van hun voeding. 17% geeft aan nu al duurzaam te eten en
te letten op aspecten als dierenwelzijn, milieu of eerlijke handel.
Bijna de helft van alle ondervraagden (48%) zouden duurzamer willen
gaan eten dan ze nu doen. Onder deze groep bevinden zich niet alleen
hoger opgeleiden, maar ook 46% van de lager opgeleiden heeft deze wens.
Van de mensen die duurzamer willen gaan eten, geeft 64% aan dat een
knelpunt hierbij de prijs is: zij vinden duurzaam eten te duur. Het
Voedingscentrum ziet hier een kans voor fabrikanten van meer duurzame
producten en retailers om duidelijk te maken dat duurzamer eten niet
altijd duurder hoeft te zijn.
Opvallend is dat 6 van de 10 mensen die gezonder willen eten,
tegelijkertijd duurzamer willen eten. Het Voedingscentrum speelt hierop
in door in zijn voorlichting duurzaamheid en gezondheid steeds meer te
combineren, bijvoorbeeld in de dagelijkse recepten.
Het internet is het meest geraadpleegde kanaal voor informatie over
voeding. 35% van de Nederlanders die op internet informatie over gezond
en duurzaam eten zoekt, heeft de website van het Voedingscentrum
gevonden. 90% van alle respondenten kent het Voedingscentrum van naam.
De resultaten uit het onderzoek zijn op dinsdag 16 november
gepresenteerd tijdens het jubileumcongres ter ere van het 10-jarig
bestaan van het Voedingscentrum. Het onderzoek 'Voeding in 2020, gezond
en duurzaam eten' werd in oktober 2010 onder 1538 Nederlanders van 18
jaar en ouder online uitgevoerd door onderzoeksbureau GfK.
Voedingscentrum