Technologie Stichting STW

ERC Advanced Grant voor Simon Stevin Meester Detlef Lohse

dinsdag 16 november 2010

Prof.dr. Detlef Lohse, Universiteit Twente, heeft onlangs een ERC Advanced Grant ter waarde van 2,1 miljoen euro in de wacht gesleept voor onderzoek aan dampbellen in een kokende vloeistof. Tot nog toe is dat gedrag vooral vanuit technisch perspectief bekeken. Lohse gaat zich nu verdiepen in de natuurkunde van het koken. Gasbellen in een vloeistof zijn grondig bestudeerd, onder andere in de Twentse groep van Lohse. Hun gedrag wordt gedreven door gasdiffusie. De drijvende kracht achter het gedrag van dampbellen in een kokende vloeistof is warmtediffusie en die verloopt duizend keer zo snel als gasdiffusie. Het gedrag is dus wezenlijk anders. Een grondig fundamenteel begrip ervan ontbreekt. Daar wil Lohse nu verandering in brengen.

Lohse won in 2009 de Simon Stevin Meesterprijs voor zijn voortreffelijke fundamentele onderzoek dat zo nuttig blijkt voor het begrijpen van praktische problemen. Een voorbeeld daarvan is het ontstaan en het gedrag van luchtbellen in inkjetprinters. Bij dit onderzoek is kopieermachinefabrikant Océ nauw betrokken.

Meer over de toegekende ERC Advanced Grant op http://www.utwente.nl/organization/stories/erc-advanced-grant-for-detle f-lohse