Gemeente Dongen

Rekenkamercommissie Dongen kritisch op rol raad in grote projecten

Publicatiedatum: 16-11-2010

Bij grote projecten is het voor de gemeenteraad niet altijd even makkelijk om invloed uit te oefenen. Dat geldt zowel vooraf (als het gaat om de kaderstellende en sturende rol van de raad) als achteraf (als het gaat om de controlerende rol van de raad). Tot die conclusie komt de rekenkamercommissie Dongen in het eindrapport naar Grote projecten Dongen. Kaderstelling, sturing en controle door de raad.

Conclusies
De rekenkamercommissie heeft drie redenen om tot deze conclusie te komen:
Allereerst lijkt de raad zich onvoldoende bewust van de mogelijkheden die hij heeft. Zo heeft de raad geen richtlijnen vastgesteld voor de besluitvorming over grote projecten.
In de tweede plaats blijkt uit de twee onderzochte casussen dat de voorbereiding van projecten vaak al in een vergevorderd stadium is op het moment dat de raad er voor de eerste maal inspraak in kan hebben. Dat beperkt de kaderstellende rol van de raad. Er is dan immers dus al een bepaalde koers ingeslagen, waardoor de raad niet meer zijn eigen wensen in het project kan verwezenlijken.
In de derde plaats is de informatie die de raad over de projecten ontvangt, vaak weinig samenhangend. Dat bemoeilijkt vooral gedurende de loop van het project de sturende en controlerende rol van de raad. De raad heeft daardoor niet goed in beeld hoe bepaalde keuzes bij grote projecten onderling samenhangen.

Onderzoek
De rekenkamercommissie trekt deze conclusies op basis van het onderzoek dat zij uitvoerde naar grote projecten. Centraal in dat onderzoek stond de vraag: Heeft de raad invloed op grote projecten in de gemeente Dongen en hoe vindt kaderstelling, sturing en controle door de raad op die projecten plaats?
In het onderzoek zijn specifiek de Beljaart en Tichelrijt 1 betrokken.

Aanbeveling
Op basis van dit onderzoek, doet de rekenkamercommissie drie aanbevelingen. Die aanbeveling richt zich allereerst op de afspraken tussen raad en college over de sturing en controle op grote projecten. Maak daar heldere afspraken over. En zorg dat ook de informatievoorziening over projecten geregeld wordt. Daarnaast geeft de rekenkamercommissie de raad mee om voor zichzelf een checklist op te stellen. Op basis van die checklist kan de raad bij toekomstige projecten beter inschatten of hij alle informatie heeft gehad om tot een besluit te kunnen komen.

Behandeling raad
Het rapport zal besproken worden in de opiniërende raadsvergadering van 25 november 2010. In de besluitvormende raad van 9 december 2010 vindt vervolgens de besluitvorming over het rapport plaats. Dan zal blijken of de raad gevolg geeft aan de conclusies en aanbevelingen van het rapport richting het college van burgemeester en wethouders

Rekenkamercommissie
De rekenkamercommissie bestaat uit voorzitter Coen Cransveld, en de leden Huub Tilburgs en Karin van den Berg. De rekenkamercommissie is een instrument van en voor de raad en doet onafhankelijk onderzoek naar de doeltreffendheid, doelmatigheid en rechtmatigheid van het gevoerde bestuur. Met de instelling van de rekenkamercommissie beoogt de gemeente de transparantie van gemeentelijk handelen te vergroten en de publieke verantwoording daarover te versterken.