Rijksoverheid


Genomineerden Gemeenteprijs Polarisatie en Radicalisering bekend

Nieuwsbericht | 16-11-2010

Projecten in Stadskanaal, Zoetermeer en Weert zijn genomineerd voor de Gemeenteprijs Polarisatie en Radicalisering 2010 voor hun projecten om polarisatie en radicalisering tegen te gaan.

Volgens de jury zijn de projecten effectief en concreet. Binnen de aanpakken wordt op structurele wijze samengewerkt met verschillende betrokken partijen. Professionals worden getraind en kennis en ervaringen met elkaar gedeeld. De aanpakken zijn laagdrempelig en goed toepasbaar in andere gemeenten.

Genomineerde projecten

In Stadskanaal wil men het aantal meelopers in rechtsradicale groepen reduceren tot nul. Om dit doel te bereiken is een overleginfrastructuur opgezet om de risicogroepen goed in beeld te brengen en te houden en om een aanpak te bepalen. Er is een meldpunt opgezet dat is ondergebracht bij het Centrum voor Jeugd en gezin. 'Ken je doelgroep', is het motto. De aanpak is praktisch en multidisciplinair.
In Zoetermeer houdt men de ontwikkelingen op het terrein van polarisatie en radicalisering scherp in beeld met als doel het vroegtijdig te kunnen aanpakken. 'Alert en genuanceerd' is het motto. De aanpak is praktisch concreet en multidisciplinair. Het actieplan `Weert weert polarisatie en radicalisering' heeft als doel het bevorderen van weerbaarheid en binding, het vergroten van deskundigheid en het vroegtijdig isoleren , indammen en keren van polarisatie en radicalisering. De aanpak van Weert is creatief en multidisciplinair.

Stimuleren innovatieve aanpak polarisatie en radicalisering

De uitreiking van de prijs vindt jaarlijks plaats en is onderdeel van het actieplan Polarisatie en Radicalisering van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Het doel is om lokale, innovatieve en effectieve aanpakken tegen polarisatie en radicalisering te stimuleren. De Gemeenteprijs Polarisatie en Radicalisering bestaat uit een kunstwerk en een stimuleringsbijdrage van 15.000 euro. Op 24 november wordt in Amsterdam tijdens de Conferentie van de Gemeenteprijs Polarisatie en Radicalisering 2010 bekend gemaakt welk project gewonnen heeft.
Vorig jaar is de prijs gewonnen door een project van de gemeente Rotterdam waarin onderwijskundige medewerkers intensief worden getraind op didactische en pedagogische vaardigheden en waarin de onderwerpen polarisatie en radicalisering een plek hebben.

Juryleden

De jury staat onder leiding van burgemeester Aboutaleb van Rotterdam. De juryleden zijn mw. J. Leenhouts (Mondriaan Onderwijsgroep Den Haag), mw. M.A. Berndsen (Tweede Kamerlid), de heer B. Rookhuijzen (korpschef Limburg Noord) en de heer S. Belfor (stichting Eenheid is kracht).

Afzender


* Ministerie van Veiligheid en Justitie

Voor vragen aan de Rijksoverheid bel Postbus51: 0800-8051