UMC St Radboud


Subsidie voor onderzoek naar virusremmers bij kinderen 16-11-2010

Het UMC St Radboud heeft van ZonMw een subsidie van 600.000 euro uit het programma Priority Medicines voor kinderen gekregen. Het gaat om een onderzoek naar virusremmers bij kinderen.

Virusinfecties zijn grote ziekteveroorzakers, die ingrijpende gevolgen kunnen hebben voor de gezondheid. Kinderen, met name die met een verzwakt immuunsysteem, vormen een risicogroep voor virale infecties. Zij kunnen de besmetting tijdens de geboorte oplopen van de virusdragende moeder, maar de meeste kinderen worden besmet door anderen in hun omgeving. Virusremmers worden gebruikt bij de voorkoming en behandeling van meerdere virussen, waaronder het herpesvirus.

Slikproblemen

Een veel gebruikte virusremmer bijkinderen is aciclovir, maar het nieuwe en betere valaciclovir wint aan terrein. Probleem is, dat jonge kinderen en baby's grote moeite hebben met de inname van valaciclovir. Zij kunnen de tabletten niet goed doorslikken. Hierdoor ontstaan problemen bij de behandeling van een virusinfectie. Er zijn dus goed inneembare medicijnen met een aangename smaak nodig. Bovendien mag de werkzaamheid van het middel niet afnemen.

Onderzoek

In het project werkt de afdeling Kindergeneeskunde van het UMC St Radboud samen met de afdeling Apotheek/Klinische Farmacie. De ziekenhuisapothekers ontwikkelen een valaciclovirdrank, waarbij ze letten op smaak en kwaliteit. Dranken zijn voor kleintjes gemakkelijk om in te nemen en de dosering kan eenvoudig aangepast worden aan de grootte van het kind. In de eerste fase van het onderzoek wordt bij gezonde volwassen vrijwilligers de opname van de nieuwe drank in het bloed vergeleken met die van de tabletten. Vervolgens krijgen kinderen die een stamceltransplantatie hebben ondergaan en daardoor een verzwakte weerstand hebben, de drank toegediend als bescherming tegen virusinfecties. De onderzoekers gaan bij de kinderen na of er voldoende opgenomen wordt en of er bijwerkingen optreden. Hierbij werkt het UMC St Radboud samen met de UMC's in Leiden en Utrecht.