GroenLinks

Struisvogelpolitiek van Nederland dwarsboomt akkoord EU-begroting

Maandagavond is een laatste poging om tot een akkoord te komen over de begroting van de Europese Unie voor 2011 opnieuw mislukt. Een minderheid van de lidstaten, Nederland voorop, blokkeerde een compromis met het Europees Parlement. GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout maakt deel uit van het onderhandelingsteam en verwijt de Europese ministers struisvogelpolitiek omdat ze niet inzien dat het Europees Parlement meer inspraak heeft gekregen.

Verdrag van Lissabon

In het Verdrag van Lissabon staat zwart op wit dat de Europese landen én het Europees Parlement evenveel zeggenschap hebben over de begroting van de Europese Unie. Eickhout: "Een aantal lidstaten steekt hun kop in het zand voor Lissabon en negeert de nieuwe rol van het Europees Parlement." Het Europees Parlement was bereid om van haar eis van een verhoging van het budget met zes procent af te stappen en akkoord te gaan met minder dan drie procent, zoals de Europese ministers wilden. "Het mislukken van de onderhandelingen vannacht was niet alleen een kwestie van geld, de Europese ministers weigeren domweg invulling te geven aan het Verdrag van Lissabon dat inspraak van het Europees Parlement voorschrijft", aldus Eickhout.

Nederland: kortzichtige visie

Eickhout verwijt de Nederlandse regering een erg kortzichtige visie en een onconstructieve opstelling: "Nederland zaait vooral onbegrip bij haar Europese collega's. Terwijl Nederland de Europese raad van ministers en het Europees Parlement straks hard nodig heeft als het weer een miljard korting wil bedingen op de EU-afdracht."

Verhoudingen op scherp

De ontwikkelingen van gisteravond zetten de onderlinge verhoudingen op scherp, terwijl er juist nu behoefte is aan een daadkrachtige Europese Unie die de wereldwijde problemen als de financiële crisis, de klimaatcrisis en internationale veiligheid aanpakt. "Daarvoor hebben we een goed functionerende Europese diplomatieke dienst en een financieel toezichthouder nodig. Voor die projecten komt nu geen extra geld vrij", stelt Eickhout

Europese top

De Europese Commissie moet nu met een nieuw voorstel voor de EU-begroting komen. De Europese raad van minsters en het Europees Parlement krijgen dan beperkte tijd om daarop te reageren. De begroting is al toegevoegd aan de agenda van de Europese top van regeringsleiders op donderdag 16 en vrijdag 17 december.