Gemeente Eindhoven

Gemeente ontvangt ruim 500 bezuinigingsideeën
De bezuinigingsactie van de gemeente Eindhoven, waarbij de inwoners om inbreng werd gevraagd, heeft meer dan 500 ideeën opgeleverd. De website werd ruim 2500 keer bezocht, waarbij naast de 500 ideeën ook nog 250 reacties bij andermans suggesties werden geplaatst.

De vraag was, wat de gemeente anders en slimmer kan doen om te bezuinigen. In oktober kon iedereen suggesties voor bezuinigingen op de site zetten of mailen. Alle ideeën waren welkom, want de opdracht is niet gering: 55 miljoen euro moet er worden bezuinigd. Dit om de verwachte bezuinigingen van het rijk op te vangen en om te blijven investeren in de stad. Deelnemers aan het forum wilden vooral veel bezuinigen op de onderwerpen kunst, cultuur, sport en de ambtelijke organisatie. Daarentegen moest op de terreinen `veiligheid' en `onderwijs' juist meer geld uitgegeven worden.

Het college is erg tevreden over deze opbrengst. Wethouder Financiën Staf Depla: "Ik ben heel tevreden met het aantal bezoekers en reacties, dat landelijk gezien een heel goed resultaat is. Maar belangrijker nog, de stad heeft meegedacht over de enorme bezuinigingsopgave waar we voor staan en dat heeft talrijke ideeën opgeleverd. Daarvoor wil ik alle deelnemers hartelijk bedanken."

De ideeën zijn samengevat in een rapport dat te bekijken is via www.eindhoven.nl/bezuinigen. Het college neemt dit rapport mee in het bezuinigingsvoorstel dat in december aan de gemeenteraad wordt aangeboden.