Gemeente Boxmeer


Resultaten optimalisatieonderzoek afvalinzameling

De Bestuurscommissie Afvalinzameling (BCA) heeft afgelopen jaar onderzocht hoe het Land van Cuijk en Boekel presteert op het gebied van afvalinzameling. Op basis hiervan zijn conclusies geformuleerd en aanbevelingen gedaan omtrent de verbetering van de afvalinzameling. Deze worden vanaf eind 2010 voorgelegd aan de zes gemeenteraden.

Om een goed beeld te krijgen van de prestaties op het gebied van afvalinzameling, zijn drie deelonderzoeken uitgevoerd.

Tevredenheidsonderzoek

Van de 3.000 naar inwoners van het Land van Cuijk en Boekel verzonden vragenlijsten zijn er 1.476 ingevuld retour gekomen. Dit is een respons van 49%! Een grote meerderheid van de respondenten geeft aan tevreden (76,2%) of zelfs zeer tevreden (10,8%) te zijn over de huidige manier van afvalinzameling. Een derde geeft aan dat de openingstijden van de milieustraat in Haps ongunstig zijn of dat het er te druk is. Daarom heeft de BCA besloten de openingstijden van de milieustraat en de Groenstraat in Haps te verruimen. De milieustraat en de Groenstraat in Haps zijn voortaan ook op maandag en woensdag open van 13.00 tot 17.00.

Sorteeranalyses

In 2009 en 2010 zijn sorteeranalyses uitgevoerd van het restafval uit de tariefzak. Uit de analyses blijkt dat inwoners van het Land van Cuijk en Boekel afval heel goed scheiden en dat voor de meeste afvalstromen voldaan wordt aan de landelijke richtlijnen. Inwoners bieden door het scheiden van afval weinig restafval aan en dat verlaagt de hoge verwerkingskosten voor het restafval. Dit zien bewoners weer terug in de lage afvalstoffenheffing.

Benchmark afvalscheiding

In de benchmark van AgentschapNL is de afvalprestatie op het gebied van milieu, kosten en service van het Land van Cuijk en Boekel vergeleken met vergelijkbare gemeenten. Uit het onderzoek blijkt dat het Land van Cuijk en Boekel op alle gebieden uitstekend presteert: de hoogste milieuprestatie in de benchmark, terwijl de kosten juist een stuk lager uitvallen dan gemiddeld. Door de blauwe tariefzak is het scheidingspercentage hoog, is de hoeveelheid ingezameld restafval laag en zijn daarmee de afvalbeheerkosten (inzamel- en verwerkingskosten) voordelig.

Bijlage bij artikel resultaten optimalisatieonderzoek

Wat gebeurt er met deze resultaten?

De gemeenteraden in het Land van Cuijk en Boekel worden vanaf eind dit jaar door de BCA geïnformeerd en geadviseerd over de afvalinzameling in het Land van Cuijk en Boekel. Aan de hand van de resultaten van het optimalisatieonderzoek en de reacties van de gemeenteraden neemt de Bestuurscommissie een besluit over het nieuw op te stellen bestek.

Voor meer informatie kijkt u op de website van de Bestuurscommissie Afvalinzameling:

www.afval.rmb.nl. U kunt ook bellen met de Afvalinfolijn op 0485-338352.