Rijksuniversiteit Groningen

Titel Actualiteitencollege: Spiritualiteit & Commercie Inhoud
actualiteitencollege

Spiritualiteit en commercie: waarom diepgang verkoopt

Spirituele literatuur, magazines en tijdschriften floreren als nooit te voren. Char en Derek Ogilvie hebben Jomanda opgevolgd als sensationele publiekstrekkers bij de commerciële media. Universiteiten bieden cursussen Mindfulness aan en elk weekend is er wel ergens in Nederland een paranormaalbeurs.

Al deze vormen van spiritualiteit hebben gemeen dat er voor betaald moet worden. Dit lijkt in tegenspraak met de claims van spirituele aanbieders dat zij verdieping bieden. Critici spreken over spiritueel 'shoppen': mensen winkelen hun hoogstpersoonlijke levensbeschouwing bij elkaar. Maar waarom verkoopt die diepgang zo goed?

Volgens sommigen is een 'spirituele revolutie' gaande: een verschuiving van religie, beleefd in kerkgemeenschappen met hiërarchische gezagsverhoudingen en verwijzingen naar een transcendente God, naar spiritualiteit. Spiritualiteit zou dan gekenmerkt worden door het gegeven dat mensen geen andere autoriteit meer erkennen dan die van het eigen, gesacraliseerde 'zelf', hun eigen innerlijke gids. Is spiritualiteit dan een zoektocht naar religie zonder hiërarchie, zonder macht?

Dr. K.E. Knibbe zal tijdens de publiekslezing op 25 november ingaan op deze vragen. Zij is universitair docent Godsdienstsociologie. Zij deed etnografisch onderzoek in het zuiden van Nederland naar de basale houding ten opzichte van religieus gezag, spiritualiteit en macht bij spirituele 'consumenten'.

De lezing vindt plaats in het kader van de maand van de spiritualiteit. Met de maand van de spiritualiteit willen de initiatiefnemers (omroepvereniging KRO, uitgeverij Ten Have en dagblad Trouw) 'aansluiten bij deze groeiende behoefte aan zingeving en inspiratie die we in onze samenleving op dit moment zien'.

U kunt zich voor de lezing aanmelden via faculteit.ggw@rug.nl.

Plaats: Zittingzaal, Faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap, Oude Boteringestraat 38, Groningen,
Aanvang: 19.30 uur

Wanneer do 25-11-2010