Rechtbank Arnhem


Werk- en voorwaardelijke gevangenisstraf voor poging tot zware mishandeling op Koninginnedag

Arnhem, 16 november 2010 - De rechtbank heeft een 29-jarige man uit Tiel veroordeeld tot het verrichten van een werkstraf voor de duur van 120 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf voor de duur van drie maanden voor poging tot zware mishandeling van een mede-cafébezoeker tijdens de viering van Koninginnedag op 30 april 2010 in Tiel. De man heeft het slachtoffer, terwijl deze met hem in gesprek was, meerdermalen geslagen en toen deze op de grond lag tegen het hoofd en lichaam van het slachtoffer getrapt. De rechtbank heeft bepaald dat veroordeelde een deel van de schade die het slachtoffer heeft geleden dient te vergoeden.

De man heeft bekend en heeft daarbij aangevoerd dat hij tot zijn daad is gekomen door een combinatie van het gebruik van alcohol, een paniekstoornis en het feit dat het slachtoffer discriminerende opmerkingen naar hem gemaakt zou hebben. Ook zou hij zich door het slachtoffer bedreigd voelen. De rechtbank heeft uit de dossierstukken niet kunnen vaststellen dat de man daadwerkelijk een paniekstoornis had maar wel dat er een relatie is tussen het gebruik van alcohol van veroordeelde en zijn agressiviteit. De rechtbank heeft daarom bepaald dat veroordeelde zich moet laten behandelen voor zijn agressiviteit. Veroordeelde heeft aangegeven bekend te zijn met de effecten van alcohol op zijn gemoedstoestand en de rechtbank is van oordeel dat hij beter had moeten weten en zich niet in een toestand had moeten brengen waardoor hij door provocatie van buitenaf tot agressie zou worden verleid. De rechtbank rekent veroordeelde dit zeer aan.

Met de verdediging is de rechtbank van oordeel dat het letsel wat het slachtoffer heeft opgelopen niet te kwalificeren is als zwaar lichamelijk letstel. Wel meent de rechtbank dat door te handelen zoals hij gedaan heeft de verdachte getracht heeft het slachtoffer zwaar lichamelijk letsel toe te brengen. De rechtbank heeft om die reden een lagere werkstraf opgelegd dan geëist.

Bron: Rechtbank Arnhem
Datum actualiteit: 16 november 2010 Naar boven