Gemeente Het Bildt


Drie ontwikkellocaties voor Bildtse Elfstedenvaarroute

16-11-2010 13:36

Het Bildts college vraagt haar gemeenteraad drie locaties met voorrang te ontwikkelen aan de Noordelijke Elfstedenvaarroute.

Deze plekken bieden interessante mogelijkheden voor de ontwikkeling van waterrecreatie op het Bildt. Het gaat om Oudebiltzijl, de markante Elfstedenplek Vrouwbuurstermolen en het gebied langs de oude dwinger, tussen Berlikum en St.- Annaparochie.

Het college ziet het Bildt als een groeigebied voor de watersport en wil zich richten op land- en watertoeristen. Langs de dwinger zou dan ook een jachthaven moeten komen. Een jachthaven voor passanten en voor boten van de eigen inwoners. Een betere aansluiting van de andere dorpen op de Noordelijke Elfstedenvaarroute moet nog worden bekeken. Mogelijk wordt dit in combinatie met andere toeristische projecten of ontwikkelingen op het gebied van woningbouw opgepakt. Maar dat is voor de lange termijn.

Het college vraagt de raad in de vergadering van 16 december in te stemmen met de hierboven geschetste ontwikkelingslijn. Daarnaast vraagt het college geld om voorbereidend onderzoek te kunnen co-financieren.

In 2008 heeft de raad aan het college gevraagd hoe de Bildtse dorpen en de dwinger zouden kunnen profiteren van en aanhaken aan de Noordelijke Elfstedenvaarroute. De raad wilde weten welke positieve effecten dit op zou leveren voor leefbaarheid, recreatie en werkgelegenheid.
---