Gemeente Sneek



Succesvolle aanval op schooluitval in regio Zuidwest Fryslan

`Samenwerken is het sleutelwoord'

Regio Zuidwest Fryslân staat landelijk op de tweede plaats als het gaat om het terugdringen van het aantal voortijdige schoolverlaters. Van de 39 landelijke RMC-regio's (`Regionale Meld- en Coördinatiefunctie voortijdig schoolverlaten') bezet regio Zuidwest Fryslân, over schooljaar 2008-2009, de tweede plaats in het terugdringen van deze cijfers. Wethouder Ekhart van de gemeente Sneek, centrumgemeente van de RMC-regio is bijzonder trots op het behalen van een reductie van maar liefst 29,3%.

Met het actieplan `Aanval op de uitval' gaan scholen, gemeenten, het RMC, ouders en kinderen, zorginstellingen, werkgevers, CWI, politie en justitie gezamenlijk de schooluitval te lijf. Het doel van het actieplan is zoveel mogelijk leerlingen ten minste een startkwalificatie te laten behalen voor zij stoppen met school. Als leerlingen toch voortijdig uitvallen, worden ze beter en sneller terug naar school begeleid of naar een baan waarin leren en werken wordt gecombineerd.

In heel Nederland wordt gewerkt om uiteindelijk het aantal voortijdig schoolverlaters met 40% terug te dringen. Om dat te bereiken zijn met de RMC-regio's afspraken gemaakt om het aantal uitvallers over een periode van vier jaar steeds met 10% per jaar terug te brengen.

Verantwoordelijk wethouder Ekhart: `Ik voel me enorm betrokken bij dit project. Het terugdringen van voortijdig schoolverlaten vraagt om samenwerking, inspanning en actie van onderwijs, zorg, welzijn en overheid. Nummer 2 zijn van Nederland bewijst dat onze integrale aanpak werkt!'