Nederlandse Orde van Advocaten

Orde: advocaat bij politieverhoor werkt

15-11-2010

De Nederlandse Orde van Advocaten is verheugd dat de aanwezigheid van advocaten bij politieverhoren goed werkt. De kans op valse bekentenissen is kleiner als een advocaat bij het verhoor zit. Ook worden er vaker pauzes ingelast en politieagenten lijken intimidatie als verhoortechniek minder toe te passen in het bijzijn van een advocaat. Dat blijk uit een onderzoek van het Wetenschappelijk Onderzoek en Documentatiecentrum dat vandaag is gepubliceerd.

Het WODC heeft gedurende twee jaar het experiment onderzocht waarbij advocaten werden toegelaten tot politieverhoren. Doel hiervan was te bekijken of de aanwezigheid van een advocaat de transparantie en verifieerbaarheid van het verhoor zou vergroten én of hierdoor ongeoorloofde druk op de verdachte zou worden voorkomen.

Het WODC concludeert in zijn rapport dat ongeoorloofde druk tijdens de verhoren niet is geconstateerd. De verhoortechniek intimidatie, die soms wordt toegepast om de weerstand van verdachten te breken, is wel minder gebruikt door de aanwezigheid van een advocaat. Zeker bij kwetsbare verdachten, zoals Kees B. in de Schiedammer Parkmoord, is hierdoor het risico op valse bekentenissen kleiner, stelt het WODC.

Het ligt volgens de onderzoekers dan ook `in de rede' om advocaten voortaan toe te laten tot politieverhoren zodat ongeoorloofde druk door de politie kan worden tegengegaan en valse bekentenissen kunnen worden voorkomen.

De Nederlandse Orde van Advocaten pleit al geruime tijd voor toelating van advocaten bij verhoren en ziet in het WODC-rapport een ondersteuning voor dat standpunt.
In Nederland is het advocaten nu nog slechts toegestaan meerderjarige verdachten voorafgaand aan het verhoor bij te staan. Minderjarigen hebben zowel voorafgaand aan het verhoor als tijdens het verhoor recht op rechtsbijstand. Tijdens de verhoren mogen advocaten toezien op een correcte gang van zaken. Ze kunnen alleen ingrijpen als er ongeoorloofde druk op hun cliënt wordt uitgeoefend.


---

-------

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met woordvoerder Yvonne Wiggers van de Nederlandse Orde van Advocaten op 06-12856797 of y.wiggers@advocatenorde.nl


---