Rijksdiensten gaan samenwerken aan waarderen van erfgoed

16/11/2010 15:36

Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Op maandag 15 november hebben het Instituut Collectie Nederland, het Nationaal Archief, de Rijksgebouwendienst en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed op Paleis Soestdijk een intentieverklaring ondertekend over het waarderen van erfgoed. Hiermee willen de rijksdiensten vanuit een sectoroverschrijdend perspectief bijdragen aan de verdere professionalisering van het waarderen van cultureel erfgoed. Ontwikkelingen in en behoeften van de maatschappij worden hierbij nadrukkelijk betrokken.

Uitspraken over waarde van cultureel erfgoed roepen altijd veel vragen en discussie op. Bijvoorbeeld of een kerk al dan niet een rijksmonument moet worden of een archiefstuk bewaard of vernietigd moet worden en of een museum een kostbaar schilderij al dan niet aankoopt. Door kennis te nemen van elkaars methode en aanpak kan de kwaliteit van de erfgoedzorg integraal verbeterd worden. Verschillende waarden staan in relatie tot elkaar en leveren in combinatie een completer en genuanceerder beeld op van ons cultureel erfgoed. Een meer transparante manier van waarderen biedt de samenleving bovendien een beter inzicht in het waarderingsproces.

Cees van 't Veen, directeur Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed: 'De rijksdiensten gaan meer interdisciplinair en erfgoedbreed werken.' De vier instellingen gaan, naast het uitwisselen van kennis en ervaring, gezamenlijke onderzoeksprojecten entameren op het gebied van inhoudelijke, procesmatige en maatschappelijke vraagstukken rondom de waardering van het cultureel erfgoed. De voorkeur gaat hierbij uit naar het bestuderen van nieuw, omstreden, onbekend of bedreigd erfgoed. De waarde van dit type erfgoed staat namelijk vaak ter discussie en de behoefte aan geobjectiveerde waarderingscriteria is daardoor groter.

In vervolg op de ondertekening van de overeenkomst, stellen de samenwerkende partners een jaarplan op. Hierin worden projectvoorstellen gedaan met meetbare doelen en resultaten.








Rijksdienst Cultureel Erfgoed