Wageningen Universiteit en Researchcentrum
16 nov 2010
Onderdeel: LEI
Mensen met een lage opleiding verschillen onderling sterk in hun
eetgedrag en in hun ideeën over gezonde voeding. Sommigen hechten veel
belang aan gezonde voeding en anderen zijn er nauwelijks mee bezig.
Over het algemeen eten mensen met een lage opleiding vaak voor de tv.
Lang niet altijd wordt de maaltijd gezamenlijk gebruikt. De onderzochte
groep eet niet altijd regelmatig, slaat het ontbijt vaak over en houdt
van een 'lekkere vette hap'. Een en ander blijkt uit de
studie Eetgewoonten van laagopgeleiden die het LEI heeft verricht in
opdracht van het ministerie van EL&I.
De overheid wil inzicht krijgen in het eetgedrag van mensen met een
lage sociaaleconomische status omdat zij een slechtere gezondheid
hebben. In deze studie, een kwalitatief onderzoek waarbij 32 mensen
zijn ondervraagd, is gekozen voor mensen met een lage opleiding, omdat
dat één van de belangrijkste kenmerken is van een lage
sociaaleconomische status.
Grote diversiteit
Onderzocht is of mensen in deze groep belang hechten aan gezonde
voeding, of ze kennis daarover hebben, of ze gezonde voeding duur
vinden en of ze steun in de sociale omgeving ervaren voor gezonde
voeding. Ook is onderzocht of stress en negatieve emoties van invloed
zijn. Duidelijk komt naar voren dat drukte en de behoefte tot
verwennerij, het hebben van âlekkere trekâ en gezelligheid mensen doen
grijpen naar minder gezonde producten.Â
Weinig rust
Mensen zijn zich bewust van de ongezondheid van bepaald gedrag. Maar ze
hebben weinig rust in hun leven door problemen op velerlei gebied: rond
huisvesting, in hun relaties en financieel. De voeding moet daarom
lekker zijn, want het bestaan is moeilijk. Het eten voor de tv vindt
men gemakkelijk, gezelliger en ontspannen; soms heeft men geen eettafel
en het eten voor de tv leidt de kinderen af, zodat ze makkelijker eten,
ook als ze het minder lekker vinden. De lekkere, vette hap is pure
verwennerij in het weekend, 's avonds of op het werk.
Smaak en gemak
In het rapport wordt aanbevolen om bij beleid dat op deze groep gericht
is, aan te sluiten op smaak en gemak, want dat zijn belangrijke
aankoopmotieven voor deze groep. Bij voorlichting kan gebruik gemaakt
worden van zogenaamde 'transitiemomenten' in het leven: wanneer er
kinderen geboren worden of wanneer iemand ziek wordt. Deze momenten
maken mensen extra bewust over de plaats van voeding en het belang van
gezonde voeding. Op deze momenten zijn zij extra ontvankelijk voor
prikkels die hen aanzetten tot gezonder eten. Ook wordt aanbevolen om
duidelijk te maken dat gezond voedsel niet altijd duur(der) hoeft te
zijn.
Rapport 2010-036: Eetgewoonten van laagopgeleiden
Contact
Marieke Meeusen
marieke.meeusen@wur.nl