Openbaar Ministerie

OM eist 12 maanden gevangenisstraf voorwaardelijk inzake Jomanda

16 november 2010 - Ressortsparket Amsterdam

Het Openbaar Ministerie heeft vandaag in hoger beroep 12 maanden voorwaardelijke gevangenisstraf geëist tegen Jomanda vanwege de dood van Sylvia Millecam in augustus 2001. Tegen de andere twee verdachten, te weten twee artsen, heeft het OM respectievelijk 8 en 4 maanden gevangenisstraf geëist, ook geheel voorwaardelijk.

Het OM is van mening dat ten aanzien van alle drie verdachten onder andere bewezen kan worden de benadeling van de gezondheid en het in hulpeloze toestand brengen en laten van Millecam met zwaar lichamelijk letsel tot gevolg. Gezien de langdurige en intensieve betrokkenheid van Jomanda, ook in de periode mei - november 2000, in welke periode er nog kans op genezing was, wordt aan Jomanda ook de dood van Millecam toegerekend.

De strafeis van Jomanda valt om die reden hoger uit, maar ook omdat zij de langste periode contacten heeft onderhouden met Millecam en daarmee de grootste invloed op haar heeft uitgeoefend.

Bij de strafmaat heeft het OM onder meer rekening gehouden met het feit dat borstkanker bij een ontdekking in een vroeg stadium goed te behandelen is. Doordat de borstkanker bij Millecam op geen enkel moment regulier is behandeld, zijn de kankercellen voortgewoekerd en uitgezaaid over haar hele lichaam. Volgens het OM valt het de verdachten aan te rekenen dat zij op geen enkele wijze aan hun zorgplicht hebben voldaan. Daarnaast hebben zij geen einde gemaakt aan de voor hen zichtbare lijdensweg die Millecam doormaakte.

De rechtbank Amsterdam sprak Jomanda op 12 juni 2009 vrij. De rechtbank vond wel dat Jomanda haar zorgplicht jegens Millecam had geschonden, maar oordeelde dat zij geen overwegende invloed op Millecam had. De rechtbank verklaarde wel bewezen dat de twee artsen de gezondheid van Sylvia Millecam opzettelijk hebben benadeeld. De rechtbank legde de artsen echter geen straf op omdat de zaak al acht jaar oud is, omdat beide artsen veel publiciteit hebben moeten doormaken, en omdat het medisch tuchtcollege zich al uitvoerig met de zaak heeft bemoeid, waarbij sancties zijn opgelegd.

Het OM ging in hoger beroep in alle drie de zaken. Het hoger beroep van het OM ziet op de algehele vrijspraak in de zaak Jomanda en in de andere twee zaken op de vrijspraken voor het in hulpeloze toestand brengen of laten met zwaar lichamelijk letsel tot gevolg. Ook richt het hoger beroep zich in de zaken van de twee artsen tegen de strafmaat.

Bestanden


* pbjomanda.pdf (23.31 Kb) | pdf-icoon pdf-bestand

Zie het origineel