Rijksvoorlichtingsdienst

Minister Hillen opent gendersymposium in Amsterdam

Minister van Defensie Hans Hillen opent morgen het tweedaagse seminar "Gender in Peacekeeping & Peacebuilding" in Amsterdam in aanwezigheid de Spaanse Staatssecretaris van Defensie Vicente Salvador Centelles. Dit bijzondere symposium, georganiseerd door de Nederlandse en Spaanse ministeries van Buitenlandse Zaken en Defensie, vindt plaats in het kader van de 10de verjaardag van VN Veiligheidsraadresolutie 1325 over vrouwen, vrede en veiligheid. Gedurende twee dagen wordt kennis uitgewisseld over de positieve rol die vrouwen kunnen spelen in de verschillende fases van (post)conflictsituaties en bij vredesprocessen.

"Het betrekken van vrouwen in vredesoperaties is cruciaal. Over de hele wereld spannen dappere vrouwen zich in om een bijdrage te leveren aan de wederopbouw van hun land. Als Minister van Defensie blijf ik daarom het belang van het genderperspectief in vredesoperaties benadrukken", aldus Minister van Defensie Hans Hillen.

In december 2007 is een Nederlands Actieplan over vrouwen, vrede en veiligheid gelanceerd. Inmiddels hebben 22 landen een actieplan opgesteld. Nederland is tot dusverre het enige land waar het actieplan door zowel overheid (BZ, Defensie en BZK) als organisaties uit het maatschappelijk middenveld is opgesteld en ondertekend. Nederland heeft zich met de uitvoering van het Nationaal Actieplan 1325 zowel internationaal als op landenniveau geprofileerd.

De meerwaarde van het actief betrekken van vrouwen in vredesprocessen is de afgelopen jaren bewezen. Door de eerste vrouwelijke genderadviseur, Luitenant ter Zee Ella van den Heuvel, te leveren aan het hoofdkwartier van de NAVO in Kabul, heeft Nederland hierin een belangrijke stap kunnen zetten. Haar aanwezigheid heeft eraan bijgedragen dat het genderbewustzijn is toegenomen in het International Security Assistance Force (ISAF) hoofdkwartier. Daarnaast legde zei belangrijke contacten met vrouwenorganisaties in Kabul, die een actieve rol spelen in de samenleving. Hun rol wordt nu verder ondersteund door ISAF.




RVD Mediafeed