Woonbond


15-11-2010

André Thomsen krijgt oorkonde 'Ich bin ein Crooswijker'

Zaterdag 13 november is de `Ich bin ein Crooswijker' oorkonde uitgereikt aan professor Andre Thomsen, vanwege zijn inzet voor het behoud van Nieuw Crooswijk. Thomsen is lid van de commissie van deskundigen die de bewoners ondersteunt bij hun inzet voor en het behoud van de huidige kwaliteiten in de wijk.

Volgens Thomsen wordt er niet alleen regionaal, maar zelfs landelijk naar Nieuw Crooswijk wordt gekeken als een voorbeeld van een verkeerde aanpak. Hierin ondersteunt hij ook de visie van de bewoners, gebundeld in de FBNC, om voor de resterende 1.000 woningen en de huidige structuur van de wijk een andere aanpak te kiezen.

Het Masterplan Nieuw Crooswijk beoogt de sloop van 1.800 van de 2.100 woningen, ondanks dat de meeste van deze huurwoningen in goede tot zeer goede staat verkeren. Intussen zijn 800 woningen in het `Wandeloordgebied' gesloopt. Ze moeten plaatsmaken voor grotendeels middeldure en dure koopwoningen, die de huidige bewoners voor het overgrote deel niet kunnen betalen. Families die soms al generaties lang in Nieuw Crooswijk wonen, zijn hierdoor straks gedwongen hun vertrouwde wijk te verlaten. Hierdoor wordt mede de sterke sociale samenhang van de wijk gesloopt. De FBNC pleit dan ook voor `Slopen waar nodig' en `Renoveren waar mogelijk' en wil de huidige kwaliteiten van Nieuw Crooswijk behouden. Daarbij pleit de FBNC voor stopzetting van de plannen voor de rest van de wijk gezien het dramatisch verloop.