ChristenUnie



Bijdrage André Rouvoet inbreng wijziging van de Politiewet 1993

donderdag 04 november 2010 17:00

De leden van de fractie van de ChristenUnie hebben met belangstelling kennisgenomen van het wetsvoorstel hetgeen beoogt de Politiewet 1993 te wijzigen in verband met de samenvoeging van de politieregio's Gooi en Vechtstreek en Flevoland tot de nieuwe politieregio Gooi-Flevoland en het treffen van een aantal tijdelijke voorzieningen in verband daarmee. Deze leden onderschrijven het uitgangspunt van het wetsvoorstel, maar hebben op enkele punten nog behoefte aan een nadere toelichting.

In de Memorie van toelichting wordt gesteld dat het op termijn kunnen voldoen aan de eisen die aan regio's gesteld worden op het gebied van kwaliteit, productiviteit en resultaat reden kan zijn om politieregio's samen te voegen. Het enkele feit dat regio's worden samengevoegd, maakt de nieuwe regio niet per definitie toekomstbestendig, zo menen de leden van de fractie van de ChristenUnie. Deze leden verzoeken de regering dan ook nader toe te lichten hoe deze specifieke samenvoeging eraan bijdraagt dat de nieuw te vormen politieregio Gooi-Flevoland wel aan de bovengenoemde eisen kan voldoen, daar waar de huidige regio's daar niet in zullen slagen.

Complicerende factor voor de fusie van de politieregio's Gooi en Vechtstreek en Flevoland is dat de grenzen van de nieuwe politieregio de grenzen van de arrondissementen, de veiligheidsregio's en de provincies overschrijden, zo stelt de Memorie van Toelichting. Voorts wordt in het regeerakkoord gesproken over het instellen van een nationale politie onder de verantwoordelijkheid van de minister voor Veiligheid en Justitie. Daarbij stelt het regeerakkoord dat er tien politieregio's komen waarbij de grenzen van de tien arrondissementen van de gerechtelijke kaart leidend zijn. De leden van de fractie ChristenUnie vragen de regering toe te lichten hoe onderhavig wetsvoorstel zich verhoudt tot deze voornemens uit het regeerakkoord en of na de voorgestelde samenvoeging nieuwe organisatorische veranderingen op korte termijn te verwachten zijn.

De leden van de fractie van de ChristenUnie verzoeken de regering toe te lichten wat de gevolgen zijn van de samenvoeging en de eventuele gezamenlijke huisvesting voor de toegankelijkheid van de politie voor de burger, de aanwezigheid van de politie in de dorpen en kernen en de aanrijtijd van de politie. Leidt de samenvoeging tot een verbetering op de genoemde punten of blijven deze op zijn minst op hetzelfde niveau, zo vragen deze leden.

André Rouvoet