Gemeente Binnenmaas

Zuid-Holland Zuid onderzoekt risicobeleving

16-11-2010

In november 2010 doet de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid (VRZHZ) onderzoek naar de risicobeleving onder de bevolking. Aan het onderzoek nemen de gemeenten Binnenmaas, Graafstroom, Korendijk, Leerdam, Oud-Beijerland, Sliedrecht en Zwijndrecht deel. Doel van het onderzoek is te achterhalen hoe de inwoners over mogelijke risicos in hun omge-ving denken en welke informatie ze daarover in de toekomst wensen.

De heer A.A.M. Brok, voorzitter van de VRZHZ: Wij zijn als Veiligheidsregio blij dat er onderzoek gedaan wordt naar het effect van voorlichting in onze regio. Door de bijzondere ligging hebben wij een sterk verhoogd risicoprofiel. Op en rond industrieterreinen, maar ook in de directe woonomgeving bestaan risicos waar niet iedere inwoner zich bewust van is. Het is daarom onze taak als over-heid om inwoners goed te informeren en zelfredzaamheid te bevorderen. Door het onderzoek krijgen wij een beter beeld over wat er onder inwoners leeft en wat de informatiebehoefte is.

Herhaling onderzoek 2007

In 2007 is in de genoemde gemeenten eerder onderzoek uitgevoerd. De resultaten van toen en nu worden met elkaar vergeleken om te kijken wat het resultaat is van de voorlichtingsinspanningen van gemeenten en VRZHZ. De conclusies leveren weer input voor toekomstig beleid op het gebied van voorlichting; sinds de Wet veiligheidsregios (1 oktober jl.) een steeds belangrijker aandachtsgebied voor de Veiligheidsregio.

Onderzoeksopzet

Het onderzoek, met allerlei vragen over omgevingsrisicos en de voorlichting over risicos, wordt via internet afgenomen. Medio november worden ongeveer 6.000 brieven met een persoonlijke inlogcode verspreid onder de inwoners van de participerende gemeenten met het verzoek deel te nemen aan het onderzoek. De gemeenten en de grootte van de steekproef zijn zo gekozen dat de uitkomsten van het onderzoek representatief zijn voor de gehele regio Zuid-Holland Zuid. De resultaten worden naar verwachting eind januari 2011 gepresenteerd.

Voorlichting

Alle 19 gemeenten in de regio Zuid-Holland Zuid hebben in 2009 samen met de VRZHZ de Risicowijzer ontwikkeld en verspreid. Hierin staan de 12 belangrijkste risicos (o.a. brand, extreem weer, uitval van stroom, epidemieën) op een rij, inclusief een advies over wat je wel of juist niet moet doen als er iets gebeurt. Daarnaast kunnen burgers de website www.risicokaart.nl eenvoudig de risico's in hun buurt traceren door de postcode of woonplaats in te voeren. Ze kunnen zien of er in de omgeving een verhoogd risico is op bijvoorbeeld een overstroming, luchtvaartongeval, natuurbrand, etc. en krijgen advies over hoe te handelen.