Vestia


15-11-2010

Bestrijding woonoverlast IJsselmonde onderdeel van een integrale gebiedsaanpak

---

Deelgemeente IJsselmonde werkt samen met woningcorporaties, politie en de gemeente Rotterdam aan het voorkomen en bestrijden van woonoverlast. Zo worden nieuwe aspirant-huurders vooraf gescreend op woonoverlast in een aantal IJsselmondse straten verspreid over de wijken Lombardijen, Groot IJsselmonde en Beverwaard. Met deze tijdelijke maatregel kan aan huurders met een overlastverleden een woning geweigerd worden. De aanpak van woonoverlast maakt in deze buurten onderdeel uit van een integrale gebiedsaanpak, waarbij extra wordt geïnvesteerd in het versterken van de leefbaarheid, de veiligheid en het sociale klimaat.

Integrale gebiedsaanpak
Onder de integrale gebiedsaanpak vallen maatregelen als extra inzet op schoon, heel en veilig via buurtgerichte acties, het bevorderen van werkgelegenheid, het stimuleren van beweging via wijksport- en schoolsportverenigingen en de inzet van jongerenwerk en buurtpreventieteams. Via straatdialogen worden bewoners gestimuleerd samen verantwoordelijkheid te nemen voor hun woonomgeving.

Aansluiten op stedelijk beleid
In aanwezigheid van wethouder Karakus ondertekenden deelgemeente IJsselmonde, politie en woningcorporaties Woonbron, Woonstad Rotterdam, Vestia en Com·wonen op maandag 15 november het convenant dat de screening van aspirant-huurders op overlast mogelijk maakt. Hiermee sluit IJsselmonde aan bij de stedelijke aanpak van woonoverlast. Naast preventie voorziet deze aanpak ook in het beëindigen van bestaande overlastsituaties. IJsselmondenaren kunnen, net als alle andere Rotterdammers, woonoverlast melden via het telefoonnummer 14 010 of www.rotterdam.nl/woonoverlast.

Aanpak bestaande overlastsituaties
De deelgemeente voert de regie over de aanpak van de overlastsituatie. Eerst wordt overgegaan tot bemiddeling tussen overlastgever en degene die de overlast ervaart. Als bemiddeling niet voldoet volgt een gele kaart: De overlastgever krijgt een maand de tijd om zijn gedrag aan te passen. Als dan nog steeds sprake is van overlast volgt de rode kaart: verdergaande stappen voor ontruiming worden aangekondigd. In de aanpak zal waar nodig maatwerk toegepast worden. Het gaat dan veelal om psychosociale problematiek waarbij hulpverlening ingeschakeld wordt. In het geval van criminele activiteiten wordt direct de politie ingeschakeld. Met deze aanpak moet uiterlijk 1 januari 2014 het aantal Rotterdammers dat (vaak) overlast heeft van buren met 25 procent zijn afgenomen. En moeten bestaande overlastsituaties binnen drie maanden beëindigd worden.

Plezierig wonen
Sinds 30 juni 2009 werken woningcorporaties, politie en de gemeente Rotterdam gezamenlijk aan een aanpak tegen woonoverlast. Rotterdammers die overlast ervaren moeten zich weer thuis voelen in hun straat en hier met plezier blijven wonen. Met deze aanpak stelt Rotterdam degene die overlast ervaart centraal en worden overlastgevers hard aangepakt.


*

Trefwoorden die gekoppeld zijn aan dit artikel

IJsselmonde Hordijkerveld Leefbaarheid

Over Vestia
Vestia biedt woonservice aan de bewoners van circa 73.000 woningen in Haaglanden, Rotterdam en in diverse plaatsen in het midden van het land. De woningen zijn verdeeld over de lokale corporaties, die werken in hun eigen wijken en buurten. Zij kennen de situatie ter plekke goed en hebben rechtstreeks contact met het lokale bestuur, plaatselijke organisaties en vooral met de bewoners. Zo is Vestia altijd in de buurt! Vernieuwing van wijken en samenwerking met de zorgsector zijn twee voorbeelden van hoe Vestia haar maatschappelijke taak vervult.