Woningcorporatie Ymere

Bijeenkomst Jongeren in de lift maakt iets los in Haarlem


16-11-2010

Professionals van de gemeente Haarlem, politie, welzijnsorganisaties, onderwijs en corporaties discussieren in het Haarlem College.

Jongeren in de lift! Dat was het thema van de bijeenkomst met jongeren en professionals uit Haarlem en omgeving die op 4 november door Ymere werd gehouden in Haarlem. Ruim 110 professionals, onder anderen werkzaam bij de gemeente Haarlem, politie, welzijnsorganisaties, onderwijs en corporaties kwamen naar het Haarlem College om uitgebreid met elkaar te discussiëren over dit onderwerp.

Wat weten wij van jongeren? Wat leeft er onder deze groep? Wat spreekt hen aan en wordt er naar ze geluisterd? Zitten ze in de lift of staan ze juist stil? Deze en andere vragen vormden de leidraad voor deze bijeenkomst van Ymere.

Na het welkomstwoord van Gerrie Blok, Regiodirecteur Ymere Haarlem, waarin zij het belang van deze doelgroep onderstreepte en de rol van Ymere hierbij, werd een korte film getoond met verschillende jongerenprojecten in Haarlem.

Discussie
Met deze film nog vers in het geheugen en de eerste stelling op het scherm werd de discussie op gang gebracht door de dagvoorzitter Lennart Booij. Acht jongeren van het Haarlem en Sterren College discussieerde samen met een viertal (lokale) deskundigen. Aan de hand van stellingen werden zij en het publiek uitgedaagd. De actieve deelname van de gasten aan de discussie gaf aan dat het thema leeft in Haarlem!

De discussie ging onder andere over of jongeren zich voldoende kunnen ontplooien in hun eigen wijk, of de projecten die worden uitgerold voor jongeren zinvol zijn, het ontbreken van samenwerking en de rol van Ymere binnen dergelijke projecten.

Verduurzamen van initiatieven
Samenvattend kwamen we tot het volgende: de verschillende initiatieven van Ymere in Haarlem zijn goed, maar hebben geen eeuwig leven. Hoe kunnen we dit verduurzamen en hoe kunnen we er voor zorgen dat dit gezamenlijk met andere partijen uit de wijk wordt opgepakt? Over deze en andere conclusies werd tijdens de afsluitende borrel nog driftig nagepraat.

Kortom een interessante en inspirerende bijeenkomst die wat ons betreft vervolg mag krijgen!