Gemeente Tytsjerksteradiel


ombuigingssuggesties in kaart

College B&W Tytsjerksteradiel brengt ombuigingssuggesties in kaart

De gemeente Tytsjerksteradiel maakte eerder dit jaar bekend de komende jaren te moeten bezuinigen. Een noodzakelijke ombuigingsoperatie om de meerjarenbegroting sluitend te maken. Het College B&W heeft inmiddels diverse suggesties en onderwerpen voor nadere studie in kaart gebracht. De komende maanden zal de raad zich over deze mogelijkheden buigen.

Plan van aanpak
In juni jl. werd voor deze ombuigingsoperatie als onderdeel van de Perspectiefnota 2011-2014, een plan van aanpak vastgesteld door de gemeenteraad. Dit plan van aanpak schetste een projectmatige aanpak waar het College mee aan de slag gegaan is. Eén van de onderdelen is bezuinigen door middel van inhoudelijke ombuigingen. In 2014 moet dit een besparing van zo'n 1,8 miljoen opleveren.

Suggesties voor ombuigingen
Met de raad is afgesproken dat het college zoveel mogelijk ombuigingsmogelijkheden (budgettair) in beeld brengt. Ook de suggesties die door de burgers zijn ingebracht zijn in deze overweging meegenomen. Op dit moment ligt er een pakket van ruim 2,6 miljoen aan ombuigingsmogelijkheden, terwijl er 1,8 miljoen nodig is om tot een sluitende begroting in 2014 te komen. Voor deze aanpak is bewust gekozen, zodat er voor de raad nog ruimte blijft om te kiezen en accenten te leggen.

Behandeling raad
De komende maanden spreekt de gemeenteraad eerst twee keer opiniërend over mogelijke ombuigingsopties die door het college in beeld zijn gebracht. Bij de voorbereiding hiervan geld als uitgangspunt dat alle beleidsterreinen en gemeentelijke activiteiten beoordeeld worden op mogelijke ombuigingsruimte.

Inspraakmogelijkheid
Om betrokkenen en belangstellenden volop ruimte te bieden voor inspraak en gesprek organiseert de raad in januari 2011 een tweetal speciale bijeenkomsten. Op deze momenten is er meer gelegenheid voor inspraak en gedachtewisseling met de raad. In verband hiermee is voor de raadsbijeenkomst op 25 november de reguliere inspraakmogelijkheid voor wat betreft het onderwerp ombuigingen, niet mogelijk.

Besluitvorming
Het is de bedoeling dat de gemeenteraad in mei 2011 besluiten neemt over een uitwerkingsplan. Daarin worden de ombuigingsrichting- en omvang voor de jaren 2012 en volgende vastgelegd.