Vereniging Reizigers Openbaar Vervoer (ROVER)


PERSBERICHT

Rover wil één kaart voor OV in Amsterdamse regio "Incidentele reiziger in Amsterdam fors duurder uit"

Rover-Amsterdam wil dat het mogelijk wordt om binnen heel Amsterdam met één kaartje met het stadsvervoer te reizen. Sinds de invoering van de OV-chipkaart moet de incidentele reiziger, na het verdwijnen van de landelijke dagkaart, bij iedere vervoerder een apart kaartje kopen. Met deze losse kaartjes is het niet mogelijk om over te stappen, een rit wordt op deze wijze al snel erg duur.

"De OV-chipkaart zou één kaart voor al het OV moeten zijn, maar in Amsterdam zijn de gevolgen precies tegenovergesteld", stelt Rover-woordvoerder Chris Vonk. Namens de Reizigers Advies Raad schreef hij een tarievenvoorstel voor vervoerders en Stadsregio Amsterdam in de hoop iets van de versnippering ongedaan te kunnen maken.

In de regio Amsterdam hebben alle drie de vervoerbedrijven een eigen systeem voor het verkopen van losse kaartjes. Deze losse kaartjes zijn duur, bovendien kan er niet mee worden overgestapt. "Je kunt voor incidentele reizigers en toeristen niet verwachten dat ze een anonieme chipkaart van EUR7.50 gaan aanschaffen en daar nog tegoed opzetten", aldus Chris Vonk.

Rover wil voor de gehele regio een los kaartje met eenvoudige chip dat bij alle vervoerders geldig is tegen een redelijk tarief. In het buitenland is het bijvoorbeeld veelal mogelijk om een 24-uurskaart voor een paar euro aan te schaffen. Volgens Rover moet de Stadsregio meer regie in handen nemen bij de invoering van de OV-chipkaart zodat de kaart vooral voordelen levert aan de reizigers in plaats van aan de vervoersbedrijven.
Pagina geplaatst: 16 november 2010