Provincie Utrecht

Provincie opent gesprek over haven op Het Klooster

Bedrijventerrein Het Klooster in Nieuwegein biedt unieke kansen voor het ontwikkelen van een nieuwe binnenhaven. Deze haven is nodig om in de provincie Utrecht ruimte te blijven bieden aan bedrijven die afhankelijk zijn van transport per binnenvaart en om de groei van het aantal vrachtauto's te remmen. Dit concluderen Gedeputeerde Staten van Utrecht op basis van diverse studies die de afgelopen jaren zijn uitgevoerd.

In de nota Blue Ports uit 2008 heeft de provincie het netwerk van Utrechtse binnenhavens gepresenteerd. De havens in Amersfoort, Vianen, Wijk bij Duurstede, Amstelhoek en Wageningen zijn vooral belangrijk voor het transport van zand en grind. Om te voorkomen dat in de toekomst al deze bouwstoffen over de weg worden vervoerd, is het belangrijk dat deze havens behouden blijven. De provincie zal hierop toezien.

De haven van Lage Weide is de enige multifunctionele haven in de provincie en meteen ook de grootste binnenhaven van Nederland. Vanwege (toekomstig) ruimtegebrek op Lage Weide is er bij bedrijven vraag naar extra havencapaciteit op Het Klooster. Deze haven zou ruimte kunnen bieden aan een containertransferium en andere bedrijven die afhankelijk zijn van goedkoop transport met binnenvaartschepen. De provincie heeft opdracht gegeven voor een studie naar de financiële haalbaarheid van het project. Of er echt een haven gaat komen op Het Klooster, zal afhankelijk zijn van de interesse van bedrijven en in de loop van 2011duidelijk worden.

Voor persinformatie: jolande.havenaar-uringa@provincie-utrecht.nl, (030) 258 29 97 / 06 21 11 78 64

Voor algemene vragen: info@provincie-utrecht.nl, (030) 258 91 11