Eerste Kamer der Staten Generaal

Kabinet neemt wijziging Tracéwet, Spoedwet wegverbreding en Wet ruimtelijke ordening terug op verzoek Eerste Kamer

16 november 2010

Op aandringen van de Eerste Kamer heeft minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu dinsdag 16 november een wetsvoorstel teruggenomen voor nader beraad. Het gaat om een wijziging van de Tracéwet, Spoedwet wegverbreding en Wet ruimtelijke ordening met het oog op de verbetering van de beroepsprocedure (31.546).

Een grote meerderheid van de Eerste Kamer vroeg bij monde van senator Janse de Jonge (CDA) de regering deze wijziging in heroverweging te nemen. Janse de Jonge sprak namens de fracties van CDA, VVD, PvdA, SP, GroenLinks en de fractie-Yildirim. In tweede termijn sloot woordvoerder Van den Berg van de fracties van SGP en ChristenUnie zich bij het verzoek van de andere fracties aan.

Met de wijziging beoogt de regering de beroepsprocedure in deze wetten te verbeteren door ook het bevoegd gezag een bestuurlijke lus te verlenen om op onderdelen een besluit aan te passen lopende de beroepsprocedure bij de rechter. Zo'n bestuurlijke lus bestaat al in de Algemene Wet Bestuursrecht. Volgens Janse Jonge dreigt een 'wirwar' van bestuurlijke lussen te ontstaan.