Gemeente Pekela


Meindert Schollema: "De Kompanjie, samen en toch apart".

Afgelopen dinsdag hebben wij beiden onze medewerkers die hadden gesolliciteerd naar een van de hogere functie in onze nieuwe gezamenlijke werkorganisatie âDe Kompanjieâ, geïnformeerd over de uitkomst van hun sollicitatie.. Opeens merk je dan hoe dicht bij we zijn. Een deel van de mensen die je spreekt gaat heel vrolijk je kamer uit. Een ander deel is behoorlijk teleurgesteld. Want de procedure voor bovenkant in de nieuwe organisatie is een echte sollicitatieprocedure. Er zijn winnaars en verliezers.

Verliezen kan behoorlijk pijn doen. Natuurlijk, iedereen is in dienst van Pekela of Veendam en dus heeft iedereen recht op een plek in de nieuwe organisatie. In die zin komt het dus wel goed, maar de ambitie die je had voor nou juist die ene vacature bij De Kompanjie, die ambitie heb je niet gehaald. Jammer, balen.

Je verlies nemen en je voorbereiden op de volgende kans: de plaatsingsprocedure voor een van de andere functies. Je hebt recht op een functie die het meest lijkt op wat je vroeger deed, maar ja, het is een fusie, de nieuwe organisatie kent een andere structuur. Je oude, vertrouwde werkplek ziet er opeens heel anders uit. Je krijgt andere collegaâs, de systemen waarmee je werkte worden wellicht anders, misschien moet je straks wel 15 kilometer (extra) reizen van je huis naar je werk.

Het is als met alle fusies en grote veranderingen: veel onzekerheid. Je zag het al wel twee jaar aankomen, maar nu wordt het echt, nu gaat het om jouw eigen werkplek. Nu lees je alle stukken nog eens precies door en merk je dat er veel zaken nog onbeantwoord zijn.

Zo gaat dat met fusies.

âDe Kompanjieâ, rare naam, raar geschreven. Het was toch â De Compagnieâ, waarom die wijziging? Tjaâ¦.âde Compagnieâ dat vonden we een leuke naam. Een naam die herinnert aan de geschiedenis van de Veenkoloniën een naam ook die duidt op bedrijvigheid en samenwerken. We waren er blij mee, tot bleek dat er in Nederland al verschillende internetregistraties waren van â de Compagnieâ en wat daar een beetje op leek. Behalve de Zuid Afrikaanse schrijfwijze, die was nog vrij: âDe Kompanjieâ. Het was, ook voor ons, even wennen. Maar eigenlijk vinden we het wel een mooie verandering; hij valt op door de vreemde schrijfwijze en drukt nog steeds uit wat we willen zijn: samenwerkend, ondernemend èn Veenkoloniaals:

Â

De Kompanjie

Â

Vanaf 1 januari volgend jaar een nieuwe gezamenlijke werkorganisatie van Pekela en Veendam. Een ambtelijke organisatie die werkt voor twee zelfstandige gemeentebesturen. Die daar waar het nodig is verschillend werkt in Pekela en Veendam en daar waar het kan dezelfde dingen doet in de twee gemeenten.

Wat levert dat op? 3 Kâs!. â¦â¦..3 Kâs?? Ja, de K van Kwaliteitsverbetering, de K van minder Kwetsbaar en de K van Kostenbeheersing. En dat is echt nodig, in beide gemeenten.

We hebben allebei in de afgelopen jaren gemerkt dat de eisen die burgers, bedrijven, instellingen, maar ook het rijk en de provincie aan ons stellen steeds complexer worden. Je hebt een grotere schaal nodig om aan die eisen te voldoen. Meer gespecialiseerde medewerkers, betere beheersing van bedrijfsprocessen en risicoâs.

Sommige gemeenten doen dat door een gemeentelijke herindeling. Wij doen dat door gezamenlijk De Kompanjie op te richten. Çén werkorganisatie voor twee zelfstandige gemeentebesturen. Dat doen we omdat we beiden hechten aan een directe relatie met onze burgers, bedrijven en instellingen. De kracht van kleinere gemeenten is dat de lijnen met burgers korter zijn dan in grote gemeenten. Dat meer burgers betrokken zijn bij de lokale democratie. We willen bewijzen dat het mogelijk is om de bestuurlijke lijnen kort te houden en toch de noodzakelijke kwaliteitsverbetering te bereiken.

We hebben daar al wat ervaring mee. Onze sociale diensten hebben we al een aantal jaren samengevoegd, het zelfde geldt voor de brandweer. Milieuzaken doen we al samen, net als personeelszaken. Daar blijkt het te werken. Minder kwetsbaar, betere kwaliteit, minder meerkosten. Natuurlijk, soms gaan er zaken mis, maar over het geheel genomen werkt het.

Ondanks de ervaring die we op deelgebieden dus al hebben, is de verandering die nu plaatsvindt een hele grote verandering. Zeker driehonderd ambtenaren krijgen een andere functie en veel van hen ook een andere werkplek. De automatisering moet aangepast worden, de procedures aan de telefoon veranderen, de routes van brieven, veel mensen moeten verhuizen. Werkprocessen moeten in elkaar geschoven worden. Een vreselijke hoeveelheid werk. Enâ¦.tijdens die verbouwing blijft de winkel gewoon open. Kunt u gewoon op ons rekenen, zoals altijd. We proberen het zo te organiseren dat u geen last heeft van onze verbouwing. Sterker, we willen dat u over enige tijd merkt dat het (nog) beter gaat.

Er mag dus eigenlijk niets mis gaan. Tegelijkertijd weten we dat er hier en daar dingen mis zullen gaan. We hopen dat u, als u dat overkomt, daar een beetje begrip voor heeft.

Wij vragen veel van onze medewerkers tijdens de verbouwing. Wij merken dat zij met volle inzet bezig zijn om er wat van te maken.

Daarom begrijpen wij het ook als er soms wat misgaat. Waar gewerkt wordtâ¦â¦

Â

Alvast bedankt voor uw begrip.

Meindert Schollema, burgemeester Pekela

Ab Meijerman, burgemeester Veendam.