Waterschap Groot Salland

Groot Salland schrapt controle op schoonmaak sloten

Laatste wijziging: 16 november 2010

Landerijen te nat

Vanwege de vele neerslag in de afgelopen weken heeft het Waterschap Groot Salland de zogeheten `najaarsschouw' afgelast. Tijdens de schouw wordt normaal gesproken gecontroleerd of slooteigenaren het jaarlijkse onderhoud hebben uitgevoerd en de sloten goed hebben schoongemaakt. Door de natte landerijen en verzadigde gronden is het niet overal mogelijk om met onderhoudsmachines deze werkzaamheden uit te voeren. Gezien de huidige situatie zullen de terreinomstandigheden op korte termijn niet verbeteren. Vanwege de bijzonder natte omstandigheden heeft het waterschap besloten de najaarsschouw te laten vervallen. De najaarsschouw in het werkgebied van het Waterschap Groot Salland vindt alleen plaats in de districten I en II. Het gaat hierbij om het gebied boven de lijn Zwolle-Ommen.

Goede waterhuishouding
Nagenoeg alle watergangen hebben een functie voor een goede waterhuishouding, bijvoorbeeld afvoer van regenwater, en voorkomen hierdoor wateroverlast. Goed onderhoud van sloten betekent dat waterplanten, riet, takken en ander vuil die de water aan- en afvoer belemmeren uit de watergangen en `duikers' (buizen die watergangen met elkaar verbinden) moeten worden verwijderd. Daarnaast moeten de kanten van de watergangen en de dammen worden gemaaid. Om sloten op voldoende diepte te houden, moeten soms ook baggerwerkzaamheden worden uitgevoerd.

Het waterschap heeft voor alle hoofdwatergangen (2100 km), zeg maar de slagaders in het gebied, de schoonmaakklussen uitgevoerd, waar nodig met gespecialiseerde en lichte machines. Bij de overige 1900 kilometer aan kleinere watergangen ligt dit anders. Zo'n 500 kilometer van deze wateren is in onderhoud bij Groot Salland en is grotendeels schoongemaakt of wordt mogelijk de komende weken nog onderhouden met lichte machines. Voor de andere 1400 kilometer ligt de onderhoudsplicht bij de slooteigenaren en wordt normaal gesproken door het waterschap tijdens de schouw bekeken of dit onderhoud goed is uitgevoerd. Deze schouw komt dit jaar te vervallen. Wel doet het waterschap een dringend beroep op deze slooteigenaren om de sloten alsnog schoon te maken wanneer dit weer mogelijk is.

Toch wateroverlast
Burgers en agrariërs die wateroverlast hebben, omdat onderhoud aan de schouwsloten en dammen met duikers niet is uitgevoerd, kunnen dit melden bij het waterschap. In die gevallen zal het waterschap in overleg met de onderhoudsplichtigen nagaan of het onderhoud in alle redelijkheid kan worden uitgevoerd. Wanneer uitvoering van onderhoud mogelijk is, zal het waterschap met betrokkenen afspraken maken over het tijdstip waarop het onderhoud gereed moet zijn.

Waterschap Groot Salland | Dr. van Thienenweg 1 | Postbus 60 | 8000 AB Zwolle | t (038) 455 72 00 | info@wgs.nl