Gemeente Berkelland

samen met wethouder Markink eerste kleurrijke wijkspeelplein open

Kinderen hinkelen samen met wethouder Markink eerste kleurrijke wijkspeelplein open

Obs de Hofmaat uitvalsbasis voor Needs wijkbeweegteam.

schoolplein

Afgelopen donderdag nam obs De Hofmaat in Neede haar nieuwe wijkspeelplein officieel in gebruik. Wethouder Markink hinkelde samen met de jongste en oudste leerling dit voorbeeldplein open. Een plein met een unieke kleurrijke indeling om kinderen beter te leren (samen) spelen en waar ook "natuurlijk spelen" en extra speelbegeleiding een belangrijke plaats inneemt.

Wijkbeweegteam

Op 1 januari is er in Neede voor de wijk de Hofmaat en wijk de Berg een samenwerkend wijkbeweegteam gestart. Het streven van dit team is om binnen drie jaar het spelen zoals dat in de jaren '70 en '80 op straat `gewoon' was, weer terugbrengen: Generaties ontmoeten elkaar bij speel- en beweegactiviteiten op straat, er komen regelmatig begeleide sport- en speelactiviteiten in de wijk. Op weg naar minimaal een uur bewegen per kind per dag. Het eerste resultaat van het werk van dit team is de aanleg van een wijkspeelplein. Een voorbeeldplein voor andere wijken in Berkelland.

Pleinspelen

Ieder kind heeft behoefte aan vrije spelmomenten. Dit gebeurt tijdens een schooldag vooral op het schoolplein. Toch is dit niet voor alle leerlingen een makkelijke situatie. De structuur die de hele dag binnen in de school geboden wordt, valt op het schoolplein weg en de leerlingen staan op een plein dat voor hen groot en onveilig lijkt. Het is belangrijk dat er op het plein een situatie wordt gecreëerd waar kinderen kunnen spelen en zich veilig voelen. Zo'n plein is nu gemaakt voor obs De Hofmaat. Een fijne speelplek tijdens schooltijd maar ook ná schooltijd. Om te stimuleren dat er ook na schooltijd gespeeld kan worden, is er regelmatig een professionele speelbegeleider op het wijkspeelplein aanwezig met leuke speelideeën en speelmaterialen.

Partners

Het `wijkbeweegteam Neede' is een samenwerking tussen de gemeente Berkelland, Beweeg Wijs, Stichting OPONOA, obs De Hofmaat, Sport Federatie Berkelland, Dr. Ariens Daltonschool, cbs Kisveld, Alfrinkschool, Pro Wonen, Kinderopvang Enschede, Sportclub Neede, TV Neede, Graafschapcollege, ROC van Twente, Speeltuinvereniging/ Trefpunt De Berg.

Hoe zit de kleurrijke indeling van het wijkplein obs De Hofmaat in elkaar?

natuurlijk spelen

Blauw: naast elkaar spelen

Zelfstandig spelen en leren wat je allemaal kan

(diabolo, touwtjespringen, bal mikken, zandbak)

Geel: om de beurt spelen

Eerlijk spelen en even kunnen wachten als een ander speelt

(éénwieleren, hordelopen, duikelen, hinkelbaan)

Oranje: samen delen spelen

Delen van materiaal en het spel op gang houden

(pleintennis, tikspelen, afgooispel, badminton)

Groen: samen werk spelen

Samenwerken en rekening houden met een ander

(parachute, pleinravijn, gordiaanse knoop, knuppelbrug)

Rood: tegen elkaar spelen

Respect voor je tegenstander en sportief spelen

(pleinbasketbal, pleinvoetbal, estafette, lijnbal

Wit: even niet spelen

Je rust kunnen nemen, kijken, kletsen en/of nadenken

(bankje, gras, rand, klimrek)