Provincie Flevoland
Delegatie zoekt nieuwe kansen voor samenwerking in Dmitrov

Publicatiedatum: 16 november 2010

Een officiële delegatie van de provincie Flevoland, onder leiding van gedeputeerde René van Diessen, bezoekt van 17 t/m 21 november de Russische partnerregio Dmitrov. De delegatie onderzoekt de mogelijkheden voor samenwerkingsprojecten op het gebied van stedelijke ontwikkeling, duurzaamheid, natuur en voor kennisuitwisseling op het gebied van waterzuivering en drinkwatervoorziening. De kwaliteit van het drinkwater in Dmitrov laat veel te wensen over en vormt een gevaar voor de volksgezondheid.

Op uitnodiging van de provincie nemen de volgende organisaties deel: International New Town Institute Almere, het Waterschap Zuiderzeeland, en Vitens, het drinkwaterbedrijf. Vitens gaat zich oriënteren op de mogelijkheden om de kwaliteit van het drinkwater te verbeteren. Die kwaliteit is een groot maatschappelijk probleem. Het waterschap oriënteert zich met name op waterzuivering. Ook algemene aspecten van watermanagement komen aan de orde. De enorme branden die de afgelopen zomer Rusland teisterden, zijn deels een gevolg van het ontbreken van een adequaat watermanagement. Het New Town Institute Almere zal zich oriënteren op stedelijke ontwikkeling, met name stadsvernieuwing. Zij gaan zich bezighouden met de grote woonblokken in Dmitrov die steeds verder dreigen te vervallen. De aanpak die zij voorstellen kan op termijn model staan voor heel Rusland en aantrekkelijke alternatieven bieden in het woonklimaat.

Bijzondere mogelijkheden

Delegatieleider Van Diessen: "Ik wil helpen Flevolandse
partnerorganisaties in positie te brengen en die te interesseren voor de bijzondere mogelijkheden die de samenwerkingsrelatie met Dmitrov biedt. Het benutten van economische kansen staat voorop. Verder gaan we nader kennismaken met Flevolandse samenwerkingsprojecten op economisch, sociaal, en onderwijskundig gebied."

Samenwerking

De provincie Flevoland onderhoudt al bijna twintig jaar een vriendschaps- en samenwerkingsrelatie met de Russische regio Dmitrov. Daarbij wordt samengewerkt op uiteenlopende maatschappelijke terreinen: economie en landbouw, onderwijs, bestuur en politiek, cultuur, gezondheidszorg en jeugdzorg. Een internationale bestuurlijke samenwerkingsovereenkomst vormt de basis. Het feitelijke werk wordt gedaan in nauwe samenwerking met Flevolandse maatschappelijke instellingen, zoals Kamer van Koophandel, ROC Flevoland, Triade, Tactus, GGD Flevoland en bedrijven.