D66

dinsdag 16 november 2010

D66-voorstel ivf behandeling haalt Kamermeerderheid

Het voorstel van D66 en GroenLinks om de beperking van het aantal ivf behandelingen terug te draaien heeft vandaag een Kamermeerderheid gehaald. In het regeerakkoord wordt de vergoeding voor het aantal ivf behandelingen beperkt tot één behandeling, dat waren er voorheen drie. Als gevolg daarvan zal het aantal meerlingen verdubbelen, wat meer kost dan het oplevert. D66-Kamerlid Pia Dijkstra: "Ik ben erg blij dat ons plan breed wordt gesteund in de Tweede Kamer. Het kabinet presenteert dit als een bezuiniging terwijl we op de lange termijn duurder uit zijn."

Meerdere embryo's

Om toch een zo groot mogelijke kans op een kind te krijgen zullen meer vrouwen er voor kiezen twee of meerdere embryo's te laten inbrengen. Jaarlijks worden 4.500 kinderen geboren via een ivf behandeling. De kosten voor een ivf behandeling bedragen ongeveer 3000 euro. Dijkstra: "Veel ouders zullen dat zelf niet kunnen betalen. Bij vergoeding van nog maar één poging zullen zij de kans op een kind zo groot mogelijk willen maken. Dat levert onnodige gezondheidskosten op, aangezien het aantal meerlingen zal stijgen."

29 miljoen duurder uit

De "bezuinigingen" op het aantal ivf behandelingen leveren 21 miljoen euro op. Maar het aantal meerlingen zal verdubbelen en dat kost de staat 29 miljoen euro. Dijkstra: "Dit is een korte termijn oplossing die op lange termijn niks oplevert: sterker nog, we zijn straks duurder uit. Daarom hebben wij het kabinet verzocht om naar alternatieven te kijken, om deze schijnbezuiniging terug te kunnen draaien. Het kost namelijk meer dan het oplevert."