D66

dinsdag 16 november 2010

Nederland houdt transparanter EU-budget tegen

De onderhandelingen over het budget voor 2011 van het Europees Parlement, de Raad en de Commissie zijn gisteravond op niets uitgelopen.

Gemiste kans

Gerben Jan Gerbrandy vindt dat hierdoor de kans om over te gaan naar een efficiënter en transparanter systeem gemist is. "Wij waren bereid in te stemmen met een verlaging van het budget als het EP meer kon bijdragen aan de discussie over financiering van de EU op langere termijn. Wij vinden namelijk dat er eigen middelen moeten worden ingesteld zodat de nationale bijdragen omlaag kunnen."

Starre houding

Met name door de starre houding van Nederland, gevolgd door het Verenigd Koninkrijk en Zweden, zijn de voorstellen van het EP afgeketst. Gerbrandy: "De Nederlandse regering wil kennelijk vasthouden aan het huidige, niet transparante systeem. Een systeem dat bovendien heel duur en inefficiënt is. Blijkbaar geeft de regering het geld van de Nederlandse belastingbetaler liever uit aan de Franse landbouw, dan aan kennis, innovatie en duurzaamheid; investeringen waarmee we onze concurrentiepositie versterken."