Nieuw-Vlaamse Alliantie


N-VA dient opnieuw wetsvoorstel in om onverdoofd ritueel slachten te verbieden

klok 16 november 2010

Vandaag begint voor de moslims het offerfeest. Meteen komt de problematiek van het onverdoofd ritueel slachten van dieren weer naar boven. N-VA-Kamerlid Flor Van Noppen heeft naar aanleiding hiervan zijn wetsvoorstel om daar komaf mee te maken opnieuw ingediend. Tijdens de vorige legislatuur werd het niet behandeld.

In het voorstel wordt het artikel uit de dierenwelzijnswet geschrapt, dat bepaalt dat dieren die in een slachthuis geslacht worden, niet moeten verdoofd worden als ze geslacht worden volgens speciale methoden die vereist zijn voor religieuze riten. "We kunnen als maatschappij niet langer aanvaarden dat dieren op een dergelijke manier aan hun einde komen", zegt Flor Van Noppen, die voor de goedkeuring van zijn voorstel rekent op de steun van alle politici die het onverdoofd ritueel slachten verwerpelijk vinden.

Het Offerfeest is een religieus gebeuren waarbij traditioneel een schaap wordt geslacht. Onze vleesproductie vraagt uiteraard dat dieren worden gekweekt, getransporteerd en uiteindelijk gedood. Dit is de enige manier om vlees op ons bord te krijgen. Heel dit proces wordt terecht aan zeer strenge regels onderworpen om het zo diervriendelijk mogelijk te laten verlopen. Dat er uitzonderingen bestaan voor het onverdoofd slachten van dieren - om welke reden dan ook - is voor de N-VA in strijd met alle inspanningen op dit vlak. In de meeste Europese lidstaten is het trouwens al lang verboden.

"Uit dossiers van GAIA blijkt dat slachthuizen om economische redenen nogal soepel omspringen met het begrip `rituele slachting'. Bijna elk schaap en een vijfde van alle kalveren in ons land wordt blijkbaar ritueel geslacht. Dit misbruik moet stoppen", aldus Van Noppen.

De wet op het dierenwelzijn dateert van 1986. Het ritueel slachten wordt geregeld door een KB van 16 januari 1998. Artikel 5, § 1, 3° van dit KB bepaalt dat dieren die in een slachthuis worden geslacht, "voor het slachten bedwelmd moeten worden of onmiddellijk worden gedood". Maar § 2 van ditzelfde artikel bepaalt dat dit niet geldt voor dieren die worden geslacht volgens speciale methoden die vereist zijn voor bepaalde religieuze riten.

Het verbieden van het onverdoofd ritueel slachten is dus zeer eenvoudig. Het vraagt enkel de schrapping van de uitzondering voor rituele slachtingen uit de dierenwelzijnswet. Flor Van Noppen heeft het voorstel om die uitzondering uit de wet te halen, dus opnieuw ingediend en rekent op een snelle bespreking en goedkeuring ervan in de Commissie Volksgezondheid van de Kamer. Bijlage: application/pdf icon N-VA - Wetsvoorstel onverdoofd ritueel slachten.pdf

Auteur(s): Flor Van Noppen, Kamerlid Contactinfo:

Annemie Nijs, Communicatieverantwoordelijke Kamerfractie N-VA E-post: annemie nijs n-va be